Kosovski parlament još bez većine za demarkaciju sa CG

Ni nakon dve sedmice intenzivnih pokušaja, vladajuća koalicija u Prištini nije uspela da obezbedi dovoljan broj glasova poslanika za sazivanje vanredne sednice.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.03.2018.

09:59

Kosovski parlament još bez većine za demarkaciju sa CG
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Na toj sednici skupštine Kosova trebalo je da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan još pre dve i po godine u Beču.

Ratifikacija tog sporazuma je uslov da Priština dobije viznu liberalizaciju, a tokom protekle dve sedmice gajila je nadu da će, ipak, privoleti Srpsku listu, koja članica te koalicije i opozicioni pokret Samoopredeljenje da podrže ratifikaciju. To se, međutim, nije dogodilo.

Koalicija je, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, EU i SAD, tri puta neuspešno pokušala da okupi dvotrećinsku većinu u parlamentu, koliko je potrebno za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a neki analitičari ne isključuju mogućnost da bi vlada premijera Ramuša Haradinaja mogla da padne na ovom pitanju.

Inače, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je u prethodnom sazivu parlamenta u kojem je bila deo opozicije, bila protiv ratifikacije o demarkaciji, tvrdeći da je Sporazum nepravičan jer se njime gubi deo kosovske teritorije.

Iako je ranije najavljeno da bi sednica parlamenta, na čijem dnevnom redu bila ratifikacija tog sporazuma, mogla biti održana danas ili naredne sedmice, Haradinaj je priznao da se to neće dogoditi, jer parlament nema većinu.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji, pak, kaže da se intenzivno radi na postizanju širokog konsenzusa za usvajanje sporazuma. On tvrdi da su i neki poslanici pokreta Smoopredeljenje, kako je rekao, izrazili želju da podrženi pomenuti sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: