Slobodan Milošević dobija spomenik u Beogradu?

Beograd -- Aktivisti Udruženja građana "Sloboda" i mladi aktivisti SPS-a podneli inicijativu Skupštini grada da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik.

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Oni takođe traže da se po nekadašnjem lideru Jugoslavije i Srbije nazove jedna ulica i trg u glavnom gradu, prenose "Večernje novosti".

Kako još navodi taj list, inicijativa je gradskim vlastima predata danas u podne, a inicijativa je odneta i u Predsedništvo Srbije.

Podnosioci inicijative smatraju da je Milošević jedan od najvećih državnika moderne Srbije koji nije dozvoljavao da bilo ko ponižava srpski narod, uveo je višestranačje i branio je zemlju od NATO-a, kao i da postoji moralna obaveza da mu se na ovakav način građani Srbije oduže.

Podršku inicijativi potpisom je pružio počasni predsednik SPS i poslanik Milutin Mrkonjić, a podršku je dao i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.

Članica Inicijativnog odbora Jovana Dimitrijević je rekla da su "krucijalne istorijske činjenice koje Miloševiću niko ne može osporiti" Dejtonski sporazum, Rezolucija 1244 i "herojska odbrana Srbije, srpskog naroda i njega samog pred Haškim tribunalom".

"Milošević je bio heroj svog vremena, branitelj države pod NATO bombama i branitelj zemlje u najtežim vremenima. Moralna obaveza građana prema nevinom čoveku i borcu za sprstvo je podizanje spomenika", rekla je Dimitrijević, koja je i potpredsednica Gradskog odbora SPS Požrevac.

Predsednik UO Udruženja "Sloboda" Slobodan Lazarević naveo je da se inicijativom vraća dug srpskog naroda prema bivšem predsedniku i dodao da "niko u svetu neće poštovati Srbiju i srpski narod dok god bude vladalo uverenje da su ga Srbi prodali".

"Građani Srbije će dizanjem spomenika to i dokazati - da su to uradile garniture koje su iz toga izvlačile neke poene pred celim svetom", rekao je Lazarević.

Nakadašnji ministar i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnpravnih Živadin Jovanović naveo je da je Milošević bez sumnje jedan od najvećih državnika moderne Srbije, "čovek širokog obrazovanja, koji je poznavao interese i prirodu srpskog naroda, uvažavao interese drugih i tražio ravnopravnost za srpski narod u svim uslovima".

"On je branio zemlju od NATO, nije išao u rat da pobedi NATO, već da odbrani zemlju i svoj narod", rekao je Jovanović.

Inače, 11. marta navršava se‚12 godina od smrti Miloševića. Njegovo beživotno telo pronađeno je u Haškom tribunalu, u njegovoj ćeliji, 2006.

Milošević i njegova porodica nalazili su se na spisku ličnosti kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. Za njega se vezuje promena politike u Srbiji od kraja osamdesetih godina prošlog veka, naročito od čuvenog govora na Gazimestanu, kao i 8. sednice CK SK Srbije.

Povezivan je sa ubistvom Ivana Stambolića i četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, ali i sa direktnim ili indirektnim uticajem na dešavanja na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji, naročito sa događajima poputa masovnog ubistva u Srebrenici, događajima u Vukovaru i slično. On je pred Haškim sudom optužen za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u Bosni i Hercegovini.

LDP se protivi

Liberalno-demokratska partija (LDP) usprotivila se inicijativi da se bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Beogradu, kao i da se jedna ulica i trg nazovu po njemu.

"Mi iz LDP nikada nećemo dozvoliti da se relativizuju katastrofalne posledice nacionalističke politike koju je vodio Slobodan Milošević. To dugujemo žrtvama ratova koje je vodio u naše ime, kao i generacijama koje i danas osećaju posledice štetne politike koju je vodio", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta partija je dodala da će učiniti sve da spreči podizanje spomenika Miloševiću, jer ga smatra najvećim zločincem u savremenoj istoriji.

"Beogradu je potreban spomenik žrtvama Miloševićeve politike, a ne njemu i njegovim zločinima", dodaje se u saopštenju te stranke.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu