U napadu na ruskog špijuna otrovana 21 osoba

London -- Britanska policija saopštila je da je ukupno 21 osoba tražila lekarsku pomoć posle upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kir Pričard rekao je danas za “Skaj njuz“ da je "jedan broj " tih ljudi imalo analize krvi, pružena im je podrška i dati su im bolnički saveti.

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesvešćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.

Zvanićnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad retkim hemijskim nervnin otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu ćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedelju nadjeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. je osudjen za špijunažu. Oslobodjen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osudjena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mestu Solzberiju gde se napad dogodio policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gde su otac i ćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom.Klupa gde su u nedelju nadjeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takodje interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata pre de godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od obolenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i ; sina Aleksandra koji je kremiran.

strana 1 od 475 idi na stranu