Protesti širom sveta,"trošite, batalite kućne poslove"FOTO

Na Međunarodni dan žena, širom sveta se održavaju protesti žena zbog rodne neravnopravnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

09:09

Protesti širom sveta,
Foto: Tanjug/AP

U Španiji su otkazani polasci velikog broja vozova uoči najavljenog štrajka zaposlenih u železnici.

Tri stotine vozova u Španiji neće saobraćati, saopštilo je špansko Ministarstvo saobraćaja, dok su poremećaji u redu vožnje najavljeni i kad je reč o madridskom metrou, prenosi BBC.

Ovaj 24-časovni štrajk, na koji je pozvalo 10 sindikata, tema je žustre debate.

Feminističke grupe pozvale su žene da troše novac i da na jedan dan zapostave kućne poslove.

Dve od pet ministarki u španskoj konzervativnoj vladi, ministarka poljoprivrede Izabel Garsija Teherina i predsednica madridskog regiona Kristina Sifuentes, najavile su za danas minimum rada.

Glumica Penelope Kruz otkazala je planirane javne događaje tokom dana da bi se pridružila "domaćem štrajku", rekavši da će se o deci danas, na Međunarodni dan žena, brinuti njen suprug, takođe glumac Havijer Bardem.

Anketa čiji su rezultati objavljeni u listu "Pais" pokazala je da 82 odsto ispitanika podržava štrajk, dok 76 odsto Španaca misli da žene u toj zemlji žive teže od muškaraca.

Ipak, neki su istupili protiv štrajka, pa je tako vladajuća španska stranka desnog centra Narodna partija (Partido Popular) saopštila da je reč o akciji "za feminističke elite, a ne za istinske žene sa svakodnevnim problemima".

U Španiji su žene plaćene 13 do 19 odsto manje nego njihove muške kolege u javnom i privatnom sektoru, pokazuju podaci Evrostata, dok su u 2016. u EU žene po sati u proseku zarađivale 16,2 odsto manje od muškaraca, navodi britanski medijski servis.
Foto: Tanjug/AP
U Kini, studenti prestižnog Univerziteta Cinghua Međunarodni dan žena obeležavaju transparentima šaljive sadržine na temu predloženog ustavnog amandmana o odbacivanju ograničenja predsednika zemlje, a jedan transparent je nosio poruku da ni "mandat nečijeg momka ne bi trebalo da bude ograničen", prenosi AP.

Istovremeno, stotine aktivistkinja u ružičastim i ljubičastim košuljama protestovalo je na Filipinima protiv predsednika Rodriga Dutertea, za koga tvrde da je među najgorim kršiocima prava žena u Aziji.

Za to vreme, u Avganistanu, gde su se tokom talibanske vladavine mnoge žene plašile da izađu iz kuća, danas se stotine žena okupilo u Kabulu u znak obeležavanja Međunarodnog dana žena, ali i da bi podsetile svoje lidere da mnogo toga još ostaje da se uradi kako bi se Avganistankama dao glas, da bi im se obezbedilo obrazovanje i da bi se zaštitile od rastućeg nasilja.
Foto: Tanjug/AP
I u Indiji su stotine žena marširale prestonicom kako bi skrenule pažnju na nasilje u zemlji, seksualne napade i diskriminaciju kad je reč o zapošljavanju i visini zarada.

Indijski premijer Narendra Modi poručio je na svom nalogu na Tviteru da se "Indija kreće od razvoja žena do razvoja na čelu sa ženama", istakavši da su mnoge žene "svojim primernim delima ostavile neizbrisiv trag u istoriji čovečanstva".

Skup u znak odbrane prava radnica zakazan je i u centru Seula, gde je stotine Južnokorejki održalo protest u znak podrške pokretu #MeToo (I ja), a mnoge su bile u crnom, tražeći da seksualni napasnici privedu pravde, kao i mere po pitanjima kao što su razlike u platama žena i muškaraca.

Slični protestni događaji planirani su za danas i širom Azije, Bliskog istoka, Evrope i američkog kontinenta.

Međunarodni dan žena obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: