"Rumunija prvo da prizna Kosovo, onda može da posreduje"

Šef kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku, izjavio je da Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.03.2018.

18:27

EPA/PETRIT PRENAJ

Kako je rekao, tek tako bi Rumunija mogla da ima kredibilitet u posredovanju u postizanju konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije.

Čolaku je pozdravio incijativu predsednika Rumunije Klausa Johanisa, koji je izrazio spremnost njegove zemlje da početkom 2019. preuzme ulogu posrednika u dijalogu za rešenje problema između Kosova i Srbije.

On je rekao da dijalogom dve zemlje posreduje Evropska unija i da Kosovo ne traži drugog posrednika.

“Evropska unija je i ostaje zvanični posrednik u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Mi smo zahvalni i ne tražimo zamenu za odlučujuću ulogu EU u posredovanju u ovom procesu“, kazao je Čolaku za portal Gazetaexpress.com.

Da bi dobila kredibilitet u ovom procesu Rumunija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, kaže Čolaku i dodaje da Kosovo pozdravlja pomoć svake demokratske države u postizanju završnog sporazuma o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

Incijativu rumunskog predsednika je danas pozdravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Bukureštu ocenio da predsednik Rumunije ima reputaciju u svetu i zbog činjenice da njegova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: