Haradinaj priznao: Nema glasova za zakon o demarkaciji

Priština -- Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj izjavio je da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom treba ratifikovati što pre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

"Sastanak Evropskog saveta biće održan 22. i 23. marta, a da bi se i Kosovo našlo na agendi - moramo da glasamo", zaključio je Hondžaj, navodi se u današnjem UNMIK-ovom pregledu kosovske štampe.

Nakon tri neuspela pokušaja da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan još 26. avgusta 2015. u Beču, neizvesno je kada će kosovski parlament ponovo to pitanje imati na dnevnom redu, jer, prema današnjem priznanju premijera Ramuša Haradinaja, vladajuća koalicija nije obezbedila dvotrećinsku većinu.

Kosovski parlament ima 120 poslanika, pa je za ratifikaciju neophodno 80 glasova, a Haradinaj veruje da će sednica parlamenta biti održana do kraja ove ili naredne sedmice.

U toku su, kaže, konsultacije sa političkim strankama vlasti i opozicije da bi se obezbedili glasovi.

Haradinaj tvrdi da su u toku i konsultacije o tome i sa Srpskom listom, koja je deo vladajuće koalicije, iako je ta lista ranije saopštila da neće glasati za demarkaciju. ednica Predsedništva parlamenta, na kojoj bi trebalo da se odluči za kada će biti sazvana naredna sednica parlamenta na kojoj će tačka dnevnog reda biti demarkacija, još nije sazvana, a najverovatnije da ni neće sve dok ne bude obezbeđeno svih 80 poslaničkih glasova.

Inače, tokom jučerašnjeg zasedanja parlamenta ispred zgrade su protestovali studenti prištinskog univerziteta, Albanci, zahtevajući ratifikaciju demarkacije sa Crom Gorom, jer, kako su poručili, ne žele više da budu taoci političkih interesa.

Kosovo

strana 1 od 98 idi na stranu