"Nije u redu građankama obećavati..."

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti novi, bolji i unapređeni zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Izvor: Beta
Podeli

Ona je istakla da nije u redu građankama obećavati da će se svi njihovi problemi biti rešeni donošenjem jednog zakona.

"Nije u redu da našim građanka pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", kazala je ona večeras za Radio-televiziju Srbije komentarišući Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Poverenica je kazala da će položaj građana, građanki i dece biti bolji kada svi budu imali bolji pristup socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti, kao i bolju infrastrukturu i sve što bi omogućilo bolji život.

Govoreći o izveštaju povernika za zaštitu ravnopravnosti za 2017. godinu, Brankica Janković kazala je da će podneti izveštaj iduće nedelje i da se situacija u odnosu na prošlu godinu nije promenila i da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi.

Prema njenim rečima, žene su u vrhu po broju pritužbi koje se uglavnom tiču diskriminacije na tržištu rada i nemogućnosti napretka zbog porodiljskog i odsustva radi nege deteta, kao i slučajeva otkaza zbog porodiljskog.

"I dalje ostaju problemi koje treba da rešavamo na tržištu rada - da žene ne budu kažnjavane zbog materinstva. To možemo postići drugačijom situacijom i većim brojem radnih mesta, većom kontrolom od strane nadležnih institucija", kazala je Brankica Janković.

Ona je kazala da je potreban dalji rad na obezbeđivanju boljeg pristupa zdravstvenoj i socijlanoj zaštiti, kao i svim drugim servisima podrške građanima i građanka.

Navela je da je neophodno unapređenje sistema zaštite od nasilja, koji je kako je navela, kao problem i dalje prisutno.

strana 1 od 148 idi na stranu