SPC: Rečima Irineja dodat drugačiji senzacionalniji smisao

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da izjava patrijarha srpskog Irineja, objavljena u današnjem Kuriru, ne odgovara sadržini razgovora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

14:35

SPC: Rečima Irineja dodat drugačiji senzacionalniji smisao
Foto: Tanjug

Iz, kako se navodi, sveukupnog konteksta je posebno "oštro" istrgnuta konstrukcija koja se našla na naslovnoj strani.

Kurir je, naime, preneo da je patrijarh Irinej poručio da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, ali i da se on neće preseliti na Kosovo.

Patrijarh Irinej je, navodi se u saopštenju SPC, govorio isključivo o značaju Pećke patrijaršije kao drevnog istorijskog sedišta Srpske pravoslavne crkve, i o Beogradu kao njenom administrataivnom sedištu.

Komentarišući mogućnost da budući poglavari Srpske crkve imaju sedište u Peći, patrijarh, kako se navodi, njednom rečju nije pomenuo sebe, niti je o tome uopšte bilo govora.

Formulacije koje su se našle na naslovnoj strani ovih novina "Neću da se selim na Kosovo" i „Tražiću da Patrijarha biramo kao i do sada a ne dvotrećinskom većinom“, takođe ne odgovaraju sadržini razgovora, niti odražavaju lični stav patrijarha, već je reč o, kako se navodi, rezultatu novinarske želje da se izgovorenim rečima pridoda "drugačiji, senzacionalniji, smisao", stoji u saopštenju..

"O tome najbolje govori i činjenica da ove imaginarne izjave, iskorišćene za medijski atraktivnu najavu, nema čak ni u tekstu koji je objavljen na strani šest ovih novina. Ovo svedoči i o tendencioznoj nameri da se krivotvori istina", poručuju iz SPC i dodaju da ovakav manir kojim se "neistinito i senzacionalistički" prenose izjave patrijarha Irineja nanose veliku štetu njegovom ugledu i ugledu SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: