Kraj načelne rasprave – u 10 sati o ostalim tačkama

Poslanici su završili načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, a rad će nastaviti u 10 sati raspravom o ostalim tačkama dnevnog reda.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

21:15

Kraj načelne rasprave – u 10 sati o ostalim tačkama
Ilustracija: Thinkstock

Poslanici su tokom dva dana razmatrali u načelu predloge izmena zakona o policiji, o javnom redu i miru, o bezbednsti saobraćaja, o strancima, o azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

Takođe, vodila se rasprava i o predlozima zakona o nacionalnom DNK registru, o jedinstvenom matičcnom broju građana, dopunama Zakona o državljanstvu, kao i predloge više međunarodnih sporazuma.

Ministar Stefanović rekao je da su to zakoni koji će doprineti povećanju bezbednosti građana.

Govoreći o bezbednosi u saobraćaju Stefanović je rekao da je predviđeno da maksimalna dozvoljena količina alkohola sa 0,3 bude smanjena na 0,2 promila u krvi, ali da se slaže sa tim da bi trebalo ići ka “nultoj toleranciji” na alkohol.

To je, kaže, posebno važno kada je reč o mladim vozačima.

Odgovarajući na kritike da se pooštravanjem kazene politike i povećanjem novčanih kazni za pojedine prekršaje “puni bužet”, Stefanović je rekao da nije stvar u punjenju budžeta, već da se sačuvaju životi ljudi.

“Ako vežete pojas, nećete platiti kaznu, ako vozite propisanom brzinom - nećete platiti kaznu… Nije nam cilj da punimo budžet, već da spasimo živote. Kad izgubite jedan život - džaba vam novac”, rekao je ministar.

Takođe, naveo je da je unapređen rad policije, između ostalog i time što je 4.500 pripadnika policije, Žandarmerije i drugih službi dobilo nove uniforme.

Izmenama Zakona o državljanstvu, građanima će biti omogućeno da uverenje o državljanstvu pribave bilo gde u Srbiji, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Izmenama Zakona o javnom redu i miru predviđene su veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava, pa će onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniti novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 sati rada u javnom interesu.

Obrazlažući Predlog zakona o DNK registru, Stefanović je naveo da je predivđeno uvođenje takvog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, kao i za utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih osoba.

“Identifikacija osoba po osnovu DNK veštačenja smatra se najefikasnijom tehnikom za identifikaciju osoba, a nezamenljiva je prilikom rasvetljavanja i dokazivanja nasilničkih krivičnih dela”, podvukao je ministar.

Deo opozicije imao je zamerke na taj predlog zakona, tvrdnjom da se njime krše ljudska prava, te da isto tretira DNK žrtava i osumnjičenih.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da se nada da će usvajanjem izmena zakona, koji se, kaže, tiču slobode, pravde i bezbednosti, poslanici poneti poruku da su ljudska prava i bezbednost dve strane istog novčića, jer je to jedna od najvažnijih stvari za građane.

“Nadam se da je rečeno dovoljno da zakoni, kada uz amandmane, budu usvojeni, postao deo dobre ocene za poglavlje 24, a Srbija bude zemlja za koju će ljudi reći da s češće govori o ljudskim pravima, nego drugi u regionu ili mnogi drugi u EU”, rekla je Čomić.

Na dnevnom redu, pored seta zakona koje je obrazlagao ministar policije, naći i predlozi odluka o brojnim kadrovskim rešenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: