SPC menja ime zbog Kosova?

Iza predloga promene imena SPC stoji namera da se za Crkvu veže Kosovo, navodi Sputnjik.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2018.

07:13

SPC menja ime zbog Kosova?
Ilustracija: Thinkstock

Podsetimo, " Večernje novosti" objavile su juče da će SPC promeniti ime u "Srpska pravoslavna crkva — Pećka patrijaršija", a promeniće se i način na koji se bira proglavar SPC.

Kako za Sputnjik objašnjava pravoslacvni publicista Vladimir Dimitrijević, promena Ustava Srpske pravoslavne crkve je stvar koja je aktuelna od početka 21. veka. On kaže da navodi medija o promenama u SPC ne moraju da budu tačni, ali je tačno da se taj proces već duže vodi.

S druge strane, istoričar Aleksandar Raković smatra da nije loše rešenje da Srpska pravoslavna crkva u svoje ime doda i ime Pećke patrijaršije, jer se na taj način pokazuje i identitet srpske crkve koji je vezan za Kosovo i Metohiju, dakle koji je neodvojiv od identiteta Srpske pravoslavne crkve.

Kad se postavi pitanje izmene imena, odnosno dodavanja naziva Pećka patrijaršija u naziv SPC, prema Dimitrijevićevom mišljenju, tu nema nikakvih problema ako iza toga ne stoji novoteološka priča o tome da crkvu treba osloboditi navodnog etnofiletizma.

Inače, zvanična titula patrijarha srpskog je episkop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, patrijarh srpski, podseća Dimitrijević, što znači da Pećka episkopija kao osnova autokefalije SPC već jasno prisustvuje u nazivu i tituli patrijarhovoj.

"Kad je reč o međunarodnim subjektima koji se bave našim problemima i geopolitičkim pitanjima, ne znači mnogo to što će SPC dodati ime Pećke patrijaršije kao staro ime za našu crkvu. Međutim, za srpski narod, za Srbe na Kosmetu i za našu crkvenu politiku, za identitet naroda vrlo je važno da se doda ime Pećke patrijaršije uz SPC. Naravno, ukoliko to bude i konačno rešenje SPC", rezonuje Aleksandar Raković.

Kako navode, procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

To su najvažnije novine predviđene predlogom novog ustava SPC, navode “Novosti“.

Važna novina je i to da će se izabrani kandidat za crkvenog poglavara zvati arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, navodi beogradski list, koji je imao uvid u ustavni tekst.

"Novosti" su navele da prema predlogu novog ustava SPC, postojećih 13 eparhija postaće mitropolije, a novi ustav najverovatnije će biti usvojen na zasedanju najvišeg crkvenog tela - Svetog arhijerejskog sabora, sredinom maja. Rad na predlogu počet je još 2012. godine, formiranjem komisije za reviziju postojećeg ustava, na čijem je čelu bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ovako uobličen tekst postaće prvi celoviti Ustav Srpske crkve još od 1931. godine, napominje beogradski dnevnik.

Neimenovani sagovornik iz Patrijaršije za "Novosti" kaže da je postojeći ustav u mnogim svojim delovima bi zastareo i gotovo neprimenjiv, a da je poslednja njegova veća revizija urađena 1947.

Promene u zvaničnom nazivu Srpske crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijim delom njene jurisdikcije.

Najvažnije promene u ustavnom tekstu tiče se procedure izbora poglavara, pri čemu se napušta dosadašnja praksa "apostolskog žreba" - nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

Nacrt novog ustava sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućosti predviđena su crkvena sedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.

Novi ustav SPC, prema njegovoj radnoj verzji, sprovodi u delo i staru ideju podele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, pa će u prestonici tako biti osnovane dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sedeti na Novom Beogradu, navode "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: