Izborna geografija: "Crveni" i "plavi" Beograd

Lista sa imenom predsednika Srbije i SNS samo u dve beogradske opštine nije osvojila najviše glasova, a van njih su retka i biračka mesta sa takvim ishodom.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

14:11

Izborna geografija:
Foto: Screenshot/Izbori.live

Kada se pogleda mapa glavnog grada "obojena" po pobednicima na biračkim mestima na sajtu izbori.live, uočava se "geografska pravilnost" uz retke izuzetke, a najočiglednije je da su predstavnici opozicije dominaciju Aleksandra Vučića uspeli da naruše samo u centralnim delovima grada i na samo dve tačke "preko reke".

Vučićevu listu je, prema podacima GIK, zaokružilo nešto manje od 45 odsto izašlih birača, njih ukupno 366.461, a na opštinskom nivou je od ukupno 17 opština, lista Dragana Đilasa (ukupno 154.147 glasova) osvojila više poverenja samo na najmanjim opštinama - Vračaru i Starom gradu.

Na Starom gradu, Đilas je osvojio nešto manje od 30 odsto glasova, ukupno 7.266 glasova, odnosno 866 više od Vučićeve liste.

Na četiri biračka mesta u toj opštini će biti ponovljeno glasanje, posle prihvatanja prigovora jednog birača.

Daleko iza, sa 1.962 glasa bila je inicijativa Ne davimo Beograd, a više od hiljadu glasova su imali i Aleksandar Šapić (1.751), lista predsednika te opštine Marka Bastaća "Šta radite bre?" (1.469), kao i SPS Ivice Dačića (1.192) i koalicija Dosta je bilo i Dveri (1.002).

Demokratska stranka je u centralnoj gradskoj opštini osvojila samo 917 glasova.

Nedaleko odatle, na Vračaru, inače starom uporištu demokrata, bivši gradonačelnik je imao ubedljivijih 32,58 odsto glasova (10.226), a Vučić 28,19 odsto, uz 1.377 glasova manje. Najbliže su im bili Šapić (2.343) i NDM BGD (2.249), a slede SPS (1.595), DS (1.553) i DJB-Dveri (1.419).

Kada se analiziraju biračka mesta ponaosob, rezultati su još interesantniji.

U samom srcu prestonice, na Starom gradu, Đilasova lista je pobedila na dve trećine biračkih mesta, dok je ostatak pripao Vučićevoj listi.

Zbog svoje pozicije, Stari grad je i jedini zaista "šareni" deo grada, dok je u ostalim opštinama očigledna geografska pravilnost - biračka mesta na kojima je pobedila opozicija su u skoro svim slučajevima ona koja gravitiraju ka centru grada.

Vredi istaći i da se na Starom gradu nalazi najsevernije "opoziciono biračko uporište" - u Ulici Tadeuša Košćuška 63, kod Kalemegdana.

Na većini drugih opština su očigledne "male izborne granice", pa se tako toliko vidljiva geografija izbora na Vračaru odlikuje pobedom liste okupljene oko Dragana Đilasa na svim biračkim mestima iznad Južnog bulevara - ukupno ih je 23, dok je svih sedam preostalih mesta sa kutijama, koja su dalje od gradskog jezgra, osvojio Vučić.

Na Paliluli, najvećoj gradskoj opštini, o čijoj se podeli preko Dunava dugo priča, "izborna granica" je Pančevački most.

Deo opštine koji pripada širem centru grada, koji okružuju Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, Bulevar despota Stefana i Takovska u potpunosti je "plav" i Đilasova lista je pobedila na svim biralištima. Međutim, na svim ostalim mestima, onim sa druge strane Dunava i u pravcu ka Karaburmi pobedio je Vučić.

Što se Zvezdare tiče, tamo nalazimo najistočniju plavu tačku, na biralištu u Ulici Milana Rakića, koje je jedno od sedam opozicionoih mesta na toj opštini. Ako se Batutova uzme kao izborna granica, rezultat na delu Zvezdare bližem centru je 7:7, dok iza te ulice ka istoku i južno ka Vojislava Ilića sva ostala biračka mesta pripadaju Vučiću.

Slično je i na Čukarici i na Voždovcu, gde su retka plavom obojena mesta upravo ona koja su najbliža centru grada.

Izuzetak su nešto udaljenija "plava" biračka mesta u naselju Stepa Stepanović, koje je izgrađeno upravo tokom mandata Dragana Đilasa. To je najjužnije opoziciono biralište.

Plava boja se može pronaći još samo u Novom Beogradu, gde su i na "zapadnoj granici" birališta u Bulevaru Crvene armije, kod Belvila i Delta sitija.

Zanimljivo, na toj opštini se nalazi i jedino mesto koje nije ni plavo ni crveno, već je bež boje i "pripalo" je predsedniku opštine Aleksandru Šapiću. U pitanju je BM u Mileve Marić Ajnštajn 28, gde je Šapić osvojio 437 glasova, Đilas 339, a Vučić 309.

Vredi istaći i udaljenost "graničnih tačaka" od centra grada - na zapadu je poslednja plava tačka od Trga republike udaljena oko šest kilometara, na istoku 4,5 kilometara, na jugu 7,8 km, a na severu samo jedan i po kilometar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: