"Putin se pridružio dvojici ludaka, treba nam revolucija"

Filozof Slavoj Žižek je u tekstu za britanski Independent komentarisao izjavu Vladimira Putina o novom nuklearnom naoružanju.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

09:56

EPA/EFE

On je podsetio da je ruski predsednik rekao da je Rusija najveća nuklearna sila na svetu, da to niko ne sluša, ali da bi trebalo.

“Da, treba da slušamo te reči, ali treba da ih slušamo kao reči jednog ludaka koji se pridružuje duetu dvojice već postojećih ludaka. Ne tako davno, Kim Džong-un i Donald Tramp su se takmičili oko dugmića za lansiranje nuklearnih raketa, a američki predsednik je tvrdio da je 'njegovo veće'. Sada imamo Putina koji ulazi u ovo opskurno takmičenje, koje je, ne zaboravimo, takmičenje u tome ko bi mogao da nas uništi brže i efikasnije“, navodi Žižek.

Prema njegovim rečima, u medijima su se, kroz vreme, pojavljivale sve smešnije razmene uvreda između Kima i Trampa.

“Ironija situacije je da nam je jedina nada da postoji nekakva autonomna i nevidljiva institucija koja ih sprečava da nas uvedu u rat svih protiv sviju. Uobičajeno je da imamo tendenciju da se žalimo da današnja birokratska politika, uz institucionalni pritisak, sprečava političare da iznose svoja lična viđenja. Ipak, sada se nadamo da će takvi faktori sprečiti izražvanje vizija svih tih ludih ljudi“, dodaje Žižek.

On potom pita da li opasnost zaista leži u njihovim ličnim patologijama.

“Svaka strana može da tvrdi da želi samo mir i da samo reaguje na opasnosti koje predstavljaju drugi. To je tačno, ali šta to znači u ludosti u kojoj je ceo sistem u začaranom krugu u koji se hvatamo kada jednom učestvujemo u takvom sistemu. Iako su razlike između Severne Koreje i SAD očigledne, nema sumnje da obe sile sprovode ekstremnu verziju državnog suvereniteta. Globalno ludilo postaje vidljivo onda kada pitamo jednostavno pitanje – kako protagonisti nuklearnih pretnji zamišljaju pritiskanje dugmeta? Da li nisu stopostotno svesni da će i njihova država biti uništena u kontranapadu? Pa, i jesu i nisu, istovremeno“, ističe Žižek.

Filozof u tekstu dodaje da nema načina da se odbaci zaključak da je radikalna društvena promena, revolucija, neophodna da bi se civilizovala naša civilizacija.

“Ne možemo da dozvolimo nadu da će novi rat voditi novoj revoluciji. Novi rat bi više značio kraj civilizacije kakve znamo, a preživeli bi bili organizovani u malim autoritarnim grupama. Severna Koreja nije ludi izuzetak u ovom ludom svetu, već pravi izraz ludosti koja vodi naš svet“, zaključio je Žižek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: