NATO ne testira vojsku Crne Gore

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske, jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nisu dodeljeni snagama Alijanse za gotovost.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

11:43

NATO ne testira vojsku Crne Gore
Ilustracija: Getty Images

Na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nisu prošli standarde NATO, zvaničnik NATO, čije ime se ne navodi, je rekao za "Pobjedu" da su saveznici Alijanse sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda.

Iz NATO su objasnili da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

„Jedino kada vojska iz zemlje članice podleže proceni NATO onda kada je dodieljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vodjstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori“, kazali su iz NATO.

Isti princip se primenjuje i za crnogorsku vojsku. "Ove godine nisu dodeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO“, odgovoreno je podgoričkom dnevniku iz Alijanse,prenela je RTCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: