Sedma žrtva malih boginja u Srbiji

Četrdesetogodišnja osoba preminula je zbog posledica komplikacija izazvanih malim boginjama, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

06:55

Sedma žrtva malih boginja u Srbiji
Ilustracija: Thinkstock

"Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 40 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća", objašnjavaju u "Batutu".

To je sedma žrtva malih boginja u Srbiji. Podsetimo, pre četiri dana u Vranjskoj banji preminulo je dete staro četiri godine. Ono je bilo šesta žrtva ove zarazne bolesti.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 5. martom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 3.123 slučaja malih boginja, od kojih je 1.581 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak.
Najmlađa osoba koja je obolela od morbila, u trenutku izbijanja bolesti, imala je svega 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Takođe, većina obolelih, njih 94 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, njih 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 obolele osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: