4 od 24: Vučiću većina, mesta za Đilasa, Šapića i SPS

Beograd -- Samo četiri stranke ili koalicije se nalaze preko cenzusa na lokalnim izborima u Beogradu. Vučićeva lista ubedljivo pobedila i u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

CeSID je na osnovu 96 odsto obrađenog materijala saopštio da je izlaznost na beogradskim lokalnim izborima bila 51 odsto.

Prema prvim projekcijama, lista naprednjaka i nestranačkih ličnosti će u skupštini Beograda imati 63 od ukupno 110 odborničkih mesta, Đilasova lista će imati 26 ili 27, Šapić 12 ili 13, a SPS-JS osam odbornika.

CeSID je objavio prelkiminarne rezultate, prema kojima je Vučićeva lista dobila 45%, Đilasova 18,9, Šapićeva 8,7, koalicija SPS-JS 6 odsto, a ispod cenzusa su DJB i Dveri (3,7), Ne da(vi)mo Beograd (3,6), SRS, DS i Luka Maksimović sa 2,4 i DSS sa 1,1.

Istovremeno, Ipsos je objavio rezultate na osnovu više od 99 odsto obrađenog materijala, sa malim razlikama u odnosu na CeSID.

Vučićeva lista je na 44,9 odsto, dok je Šapić "skočio" na 9,3. Đilasova lista, u odnosu na prognozu CeSID ima 0,1 odsto manje, kao i Maksimović i NDM BGD, dok DJB i Dveri imaju 0,1 odsto više.

Tek oko 23 sati se oglasila Gradska izborna komisija i iznela prve rezultate na osnovu 18,6 obrađenih biračkih mesta: SNS 46,26, SPS 6,35, Šapić 8,25, Đilas 18,09, Ne davimo Beograd 3,27, DJB-Dveri 3,60.

Šta se dešavalo tokom izbornog dana i kada je ko glasao, pročitajte - OVDE.

Izborna noć:

Vatromet beogradskog odbora SNS &zbog pobede i Vučićevog rođendana&
Vatromet beogradskog odbora SNS "zbog pobede i Vučićevog rođendana"

U 23.59 završavamo praćenje izborne noći, informativna redakcija b92.net vam želi laku noć.

23.52 - Predstavnici liste broj 12 "Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd - žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović" izjavili su da njihova borba tek počinje.

23:51 - AP: Vladajući populisti počistili konkurenciju u Beogradu; hrvatskim medijima zanimljivo Dodikovo glasanje

23:41 - Predsednik Pokreta slobodnih građana Srbije (PSG) Saša Janković izjavio je da Beograđani danas nisu glasali slobodno i da ovi izbori nisu ništa rešili.

23:40 - CeSID je na osnovu 96 odsto obrađenog materijala saopštio da je izlaznost na beogradskim lokalnim izborima bila 51 odsto.

Vučićeva lista je dobila 45 odsto, Đilasova 18,9, Šapićeva 8,7, koalicija SPS-JS 6 odsto, a ispod cenzusa su DJB i Dveri (3,7), Ne da(vi)mo Beograd (3,6), SRS, DS i Luka Maksimović sa 2,4 odsto i DSS sa 1,1.

Ostali imaju manje od jednog procenta.

Istovremeno, Ipsos je objavio rezultate na osnovu 99% obrađenog materijala, sa neznatnim izmenama u rezultatima.

Vučićeva lista je pala na 44,9 odsto, dok je Šapić "skočio" na 9,3. Đilasova lista, u odnosu na prognozu CeSID ima 0,1 odsto manje, kao i Maksimović i NDVMBGD, dok DJB i Dveri imaju 0,1 odsto više.

23:39 - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od nosioca liste "Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju" Dragana Đilasa da svim novinarima omogući izveštavanje pod istim uslovima.

"UNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja", navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

UNS je podsetio da ekipama televizija Pink, Hepi i Studio B, kao i novinarima listova Alo, Srpski telegraf i Informer večeras nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji za štampu u štabu Dragana Đilasa.

23:34 - Beogradski odbori Dosta je bilo i Dveri saopštili su da nisu spremni da priznaju rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Beograda.

"Dok ne vidimo birački materijal nećemo komentarisati preliminarne rezultate izbora Ipsosa, Cesida i ostalih nevladinih organizacija, kao i ni rezultate političkih stranaka", rekao je predsednik beogradskog odbora DJB Vojin Biljić.

23:30 - Ipsos: Vučićevoj listi 64 od 110 mandata u Beogradu

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

23:26 - Prvi čovek na listi oko SNS Zoran Radojičić izjavio je da je očekivao ubedljivu pobedu na izborima u Beogradu.

23:18 - Beogradski odbor SNS organizovao je vatromet u čast pobede na izborima i, kako kažu, rođendana Aleksandra Vučića. Video vatrometa pogledajte - OVDE.

23:03 - Konačno stižu informacije iz GIK-a, na osnovu 18,6 obrađenih biračkih mesta: SNS 46,26, SPS 6,35, Šapić 8,25, Đilas 18,09, Ne davimo Beograd 3,27, DJB-Dveri 3,60.

22:46 - Lista Aleksandra Vučića će u skupštini Beograda imati 64 od ukupno 110 odborničkih mesta, rezultat je Ipsosa na uzorku od 90,6 odsto.

22:37 - CeSID je na osnovu 86,3 odsto obrađenog materijala saopštio da je 50,9 odsto birača iskoristilo svoje biračko pravo.

Lista oko Vučića je dobila 45,2 odsto, lista oko Đilasa 18,5 odsto, lista oko Šapića 8,5 odsto, koalicija SPS-JS 6 odsto.

Ispod cenzusa su koalicija DJB-Dveri (3,7) i Ne da(vi)mo Beograd 3,6.

22:34 - Izbori u Beogradu "kraj nekih lidera i kraj nekih stranaka"

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je za televiziju Prvad da izbori u Beogradu nisu bili "samo beogradski izbori". Kako kaže, nakon njih u Srbiji će se uspostaviti nova politička konstalacija i oni predstavljaju "kraj nekih lidera i kraj nekih stranaka".

22:33 - Predsednik SPS i vicepremijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je koalicija SPS i JS ostvarila značajan rezultat na beogradskim izborima.

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Pročitajte još:

Stefanović: Miran dan, ali lično sam video zastrašivanja
Đilas: Najnepošteniji izbori do sada / VIDEO
Jovanović: Vučić je zaslužio uspeh
DJB i Dveri: Ovo je bio praznik totalitarizma
"Suočili smo se s mašinerijom kontrole birača"
Vučić se obratio, još se ne zna ko je gradonačelnik VIDEO
Đilasov štab: Četiri liste su prešle cenzus u Beogradu
Šutanovac: Posrnuli smo, neću bežati od odgovornosti VIDEO
Šapić: Neko s Merkelovom, a ja ne mogu do Žike iz Sopota
Dačić: Opstali smo u jednom cunamiju / VIDEO
"Pojedini žive na Tviteru i misle da je to Srbija"

22.31 - Kandidat za gradonačelnika Beograda izjavio je da atmosfera u kojoj je tekla izborna kampanja nije dobra za društvo.

Kada je neko na ovim izborima nosilac liste, a ima prilike da se viđa sa Putinom, Merkelom, a ja ne mogu na telefon da dobijem Žiku iz Sopota jer su mu rekli da mi se ne javlja. To nije baš ravnopravno“, rekao je Šapić.

Opširnije - OVDE.

22:20 - Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da je rezultat koji je ta stranka ostvarila na beogradskim izborima loš i da je "DS posrnula".

22.11 - Na osnovu 75,7 odsto prebrojanih glasova CeSID je saopštio da je na beogradske izbore izašlo 50,6 odsto birača - lista oko Vučića je dobila 45,5 odsto, lista oko Đilasa 18,8, lista oko Šapića 8,2, a koalicija SPS-JS 6 odsto.

Ispod cenzusa su Ne da(vi)mo Beograd (3,6), DJB i Dveri (3,7), DS (2,4), SRS (2,4), lista Luke Maksimovića (2,4), DSS (1,1).

Sve ostale liste imaju manje od jednog procenta glasova.

22.03 - Lista oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 45,1 odsto glasova na beogradskim izborima, a cenzus su prošle još samo tri od ukupno 24 liste, pokazuju podaci Ipsosa na uzorku od 70,3 odsto.Lista Dragana Đilasa osvojila je 18,8 odsto, Aleksandra Šapića devet odsto i lista SPS-JS 6,1 odsto.

Rezultati su praktično nepromenjeni u odnosu na uzorak od 50 odsto.

22.01 - Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da su liste sa njegovim imenom pobedile u Beogradu, Aranđelovcu, Boru i Sevojnu.

Međutim, Vučić nije izjavio ko će biti gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

21.54 - Predstavnici liste Dosta je bili i Dveri ocenili su da su izbore u Beogradu obeležile mnoge nepravilnosti.

"Ovo je bio praznik totalitarizma i zloupotrebe prava. Svedoci smo velikog kršenja pravnih i etičkih normi", navode oni.

21:51 - Na osnovu 58 odsto obrađenog materijala CeSID je izneo rezultate - na izbore je izašao 51 odsto građana Beograda, Vučićeva lista je osvojila 45,7 odsto, lista oko Đilasa 18,6, Aleksandar Šapić 8, koalicija SPS-JS 6,2.

Do cenzusa nisu uspeli da stignu DJB i Dveri (3,6), Ne davimo Beograd (3,6), DS (2,5), SRS (2,5), lista Luke Maksimovića (2,4), DSS (1,1).

Manje od jedan odsto osvojili su Zavetnici (0,6), POKS (0,6), Ruska stranka (0,4), lista Marka Bastaća (0,4), Zelena stranka (0,4), Zeleni (0,3), LDP (0,3), lista Muamera Zukorlića (0,2), Nijedan od ponuđenih odgovora (0,2) i Grčka stranka (0,2).

21:40 - Od nestranačkih ličnosti koje čine većinu liste Srpske napredne stranke i dalje nije dao izjavu

21:38 - Ministar policije i visoki funkciner SNS Nebojša Stefanović izjavio je da se policija na ulicama Beograda nalazi zbog košarkaške utakmice između Partizana i podgoričke Budućnosti.

Podsećamo, lider beogradskih demokrata Balša Božović nešto ranije je rekao da je na više od 30% biračkih mesta u Beogradu bilo nepravilnosti i da ima informacije da je beogradska policijska brigada na najvišem stepenu pripravnosti

Opširnije - OVDE.

Štab liste oko DS. Foto: Tanjug / Tanja Valić
Štab liste oko DS. Foto: Tanjug / Tanja Valić

21:33 - CeSID je izašao sa novim rezultatima, lista oko Aleksandra Vučića je dobila 46,2 odsto, lista oko Dragana Đilasa 18,7, Aleksandar Šapić 7, koalicija SPS-JS 6,3, koalicija DJB i Dveri 3,6, a Inicijativa Ne davimo Beograd 3,6 odsto.

21:31 - Kandidat SRS za gradonačelnika Beograda Miljan Damjanović izjavio je da radikali sigurno neće biti u Skupštini grada Beograda, ali da se “ideologije neće odreći“.

“Nećemo menjati naš program. Nismo želeli da menjamo program da bismo se dodvorili glasačima. Narod će odlučiti da li će i kada dati poverenje SRS, našem programu i našoj ideologiji", rekao je Damjanović.

Kako kaže, narod nije prepoznao rešenja SRS, ali bolje biti “čitav život u opoziciji, nego jedan dan živeti nemoralno zarad vlasti".

21:29 - Prema podacima Ipsosa na uzorku od 50 odsto lista oko Srpske napredne stranke osvojila je 45,1% glasova na beogradskim izborima. Prema tim podacima još tri liste su prešle cenzus - lista Dragana Đilasa (18,5 odsto), Aleksandra Šapića (8,9 odsto) i lista SPS-JS (6 odsto).

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

21:25 - Centar za slobodne i demokratske izbore (Cesid) objavio je da je na uzorku od 16 odsto glasova lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila 48,2 odsto.

Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je 17,7 odsto, lista oko predsednika Novog Beograda Aleksandra Šapića 6,2, a lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije 6,3 odsto.

Ispod cenzusa su lista oko Luke Maksimovića "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad" 2,7 odsto, a toliko ima i Demokratska partija, dok koalicija "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate" 3,2 odsto, Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" 3,3 odsto.

21:22 - Lider beogradskih demokrata Balša Božović izjavio je da je "pobeda SNS nečasna". Božović je tokom gostovanja na televiziji Prva pričao o fizičkim sukobima u izbornom danu, nasilju i da opozicija nije imala prostor u medijima tokom kampanje.

21:19 - Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je Aleksandar Vučić "zaslužio uspeh". Kako kaže, "opozicija ratuje sa Vučićem kao da su devedesete, a taj Vučić više ne postoji".

21:16 - Kandidat za gradonačelnika ispred DSS Miloš Jovanović izjavio je za Prvu da oni nisu zadovoljni rezultatima

“Nema kukanja, prava borba će tek doći, neki problemi grada su tek otvoreni ovim izborima“, rekao je Jovanović.

21.15 - Prema prvim preliminarnim podacima IPSOS-a, na osnovu 30 odsto obrađenog uzorka glasačkih listića, lista SNS "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" vodi ubedljivo sa 45,1 odsto glasova.

Prema rečima Marko Uljarevića, sledi lista Dragana Đilasa sa 18,3, Aleksandar Šapić sa 8,9, SPS-JS 6,1, DJB i Dveri 3,8 i Ne davimo Beograd 3,6 odsto.

Direktor istraživačkog centra IPSOS-a navodi da je reč samo o dobrim indikacijama, a da promene mogu da budu jedan do dva odsto.

21.06 - Evo i prvih rezultata iz CeSID-a. U pitanju je obrađenih 13,3 odsto uzorka, a SNS je u ubedljivom vođstvu sa 48 odsto, dvocifren rezultat ima samo još lista okupljena oko Dragana Đilasa - 18,1 odsto. Preko cenzusa su SPS sa 6 i Šapić sa 5,8.

Svi ostali su daleko ispod cenzusa, a verovatno najviše pažnje privlače sledeći procenti - Ne davimo Beograd je na 3,5, a DJB i Dveri na 3,2. Ukoliko ovakvi rezultati ostanu, najveći debakl doživeće DS, koji je ispod tri odsto glasova.

Naravno, kako kažu iz CeSID-a treba biti obazriv, jer nije popunjen uzorak i procenti će se verovatno menjati.

21.02 - Prema prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima, na nereprezentativnom uzorku od deset odsto glasova na beogradskim izborima trijumfovala je lista Aleksandra Vučića.

Lista koja nosi ime predsednika Srbije i SNS je dobila 46,6 odsto glasova, sledi lista Dragana Đilasa sa 18,7, dok je Aleksandar Šapić osvojio 6,7 odsto glasova. Prema ovim rezultatima, koji napominjemo, ne moraju ništa da znače, preko cenzusa je još samo lista SPS i Jedinstvene Srbije sa šest odsto.

Ispod cenzusa su SRS (2,7), DS (2,8), DJB i Dveri (3,1), Ne da(vi)mo Beograd (3,6) i lista Luke Maksimovića, odnosno Ljubiše Preletačevića Belog (2,8).

Novinari u štabu SPS. Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Novinari u štabu SPS. Foto: Tanjug / Sava Radovanović

20:58 - Posmatračka misija CRTA saopštila je da je broj biračkih mesta na kojima su “utvrđene nepravilnosti ozbiljnijeg karaktera“ porastao sa šest na osam odsto

Osim toga, oni navode i da je su njihova tri posmatrača izbačena sa biračkih mesta u Grockoj, Zemunu i Rakovici nakon zatvaranja i da ne mogu da prisustvuju brojanju glasova

20:52 - Šef beogradskog odbora DS Balša Božović izjavio je da je na više od 30 odsto biračkih mesta u Beogradu bilo nepravilnosti i najavio je krivične prijave protiv "svakog lažnog glasa", kao i da se "ne pamti se ovakav pritisak na građane"

Božović je rekao i da ima informacije da je beogradska policijska brigada na najvišem stepenu pripravnosti, nakon čega je upitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog čega je to tako. Osim toga, istakao je i Ds nema nameru pravi incidente i da se nadaju da ih na ulicama Beograda neće biti.

20:44 - Posluženje je spremno i kod socijalista

Kolači spremni! @socijalisti @vestiprve

A post shared by Vesti TV Prva (@vestiprve) on

20:30 - Srđan Bogosavljević iz IPSOS Stratedžik marketinga kaže da je moguće da cenzus prođu samo četiri liste, ali da može da ih bude i osam.

20:22 - Lider beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović izjavio je da se očekuje da će izlaznost u Beogradu biti oko 52%, da je izborni dan protekao mirno, ali i da je "lično video zastrašivanja"

Opširnije - OVDE.

20:10 - Prvi se medijima obratio Dragan Đilas koji je izbore u Beogradu nazvao "najnepoštenijim do sada", a istakao je i da su postojali "fantomski Beograđani".

20:01 - Državna agencija Tanjug javlja da su lider Srpske radikalne stranke i kandidat za gradonačelnika radikala Miljan Damjanović u štab SRS u Zemunu stigli oko 19.30 časova. Radikali su u štabu pripremili posluženje - piće, pečenje, tortu i kolače.

Šef misije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da niz nepravilnosti primećenih na šest odsto biračkih mesta u Beogradu može uticati na rezultat izbora, dok sui iz Gradske izborne komisije su sve negirali.

CRTA je ranije saopštavala da se zabeležene nepravilnosti odnose na vođenje paralelne evidencije birača, njihovo fotografisanje, naknadno ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju i višestruko glasanje. Kako se navodi, zabeleženo je i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja pripadnika romske nacionalne manjine, zatim takozvani "bugarski voz" i druge nepravilnosti.

Na izborima u Beogradu pravo glasa ima 1.606.931 birač, a glasalo se na 1.185 biračkih mesta.

Inače, na čelu grada Beograda od 1839. godine smenilo se 77 gradonačelnika, a od tog broja na čelu grada su bile i dve žene.

Prvi čovek koji je vodio Beograd bio je Beograđanin Ilija Čarapić, sin Vase Čarapića, dok su mnogi gradonačelnici bili i iz drugih delova Srbije. Na čelu grada bio je i dugogodišnji predsednik vlade Srbije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca bio je i Nikola Pašić.

Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanović su jedine su žene koje su vodile glavni grad Srbije, a prethodni i aktuelni gradonačelnici Dragan Đilas i Siniša Mali su najmlađi koji su se našli na toj funkciji sa 41 godinom.

Što se tiče dužine mandata, prosečno su se na toj funkciji zadržavali po dve i po godine, a najduže na čelu Beograda bio je Branko Pešić 1974. do 1984. godine.

Za vreme njegovog mandata izgrađene su važne infrastrukturne građenvine kao što su Mostarska petlja, Gazela, Beograđanka.

strana 1 od 280 idi na stranu