Švajcarci na referendumu o ukidanju TV pretplate

Građani Švajcarske na referendumu odlučuju 4. marta da li će nastaviti da plaćaju stotine franaka godišnje za pretplatu za državnu televiziju.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.03.2018.

20:37

Švajcarci na referendumu o ukidanju TV pretplate
Ilustracija: Thinkstock

Referendum o ukidanju obavezne nacionalne televizijske pretplate sponzorisali su zagovornici slobodnog tržišta i ostali kritičari, koji navode da građani ne bi trebalo da plaćaju državne programe ako ih gledaju ili slušaju, prenosi AP.

Prema anketama koje su sprovedene prošle godine, većina Švajcaraca je bila spremna za ukidanje pretplate, međutim najnovija istraživanja pokazuju da će oko dve trećine njih odbaciti ovaj predlog.

Kako agencija navodi, švajcarska domaćinstva plaćaju sada godišnje više od 450 franaka (oko 390 evra).

Ova pretplata sledeće godine će biti smanjena na 365 franaka (oko 316 evra), ali se referendum zasniva na principijelnom pitanju da li uopšte građani treba da plaćaju, a ne na konkretnoj sumi novca koju treba izdvojiti, navodi agencija.

Oni koji se zalažu za pretplatu, insistiraju na tome da Švajcarska mora da naplaćuje više zato što ta država ima visok životni standard i četiri nacionalna jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: