Ledeni talas za nama, meteorolog savetuje oprez

Ledeni talas je prošao i Srbiju naredne nedelje očekuje toplije vreme, ali s čestim padavinama, zbog čega treba pratiti situaciju na rekama.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.03.2018.

16:20

Ledeni talas za nama, meteorolog savetuje oprez
Foto: Gettyimages

To upozorenje je uputio meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić

"Ulazimo u dosta topliji period, ali česte kiše i ukoliko dođe do naglog topljenja snega, mogu biti novi problem za Srbiju. Treba biti oprezan kad su reke u pitanju i pratiti situaciju", rekao je Đurić Tanjugu.

Kako je objasnio, u noći između subote i nedelje očekuje se premeštanje novog ciklona sa Mediterana preko Srbije, koji će doneti oblačnost s kišom, susnežicom i snegom u većem delu zemlje.

Kako ciklon bude nastavio da se kreće ka istoku, povući će sa sobom oblačnost i padavine, tako da se do kraja dana u nedelju očekuje postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, minimalna temperatura sutra će biti od od -4 do 4 stepeni Celzijusa, a dnevna od 0 na severu do 7 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U ponedeljak će tokom većeg dela dana u Srbiji biti suvo, ali će tokom večeri novi ciklon s Jadrana doneti oblačnost i kišu, dok se sneg očekuje u planinskim predelima i na istoku zemlje, navodi Đurić.

Temperature će se kretati u rasponu od 3 stepena Celzijusa na severu do 13 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U utorak će, navodi Đurić, i dalje padati kiša, ali uz dalji priliv toplije vazdušne mase, tako da će sneg padati samo na planinama i na istoku Srbije, dok će se temprature kretati u rasponu od 8 do 16 stepeni Celzijusa.

Đurić, ipak, ističe da će i u ponedeljak i u utorak u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata s olujnim udarima.

Od srede se nastavlja trend čestih padavina, ali će temperature biti primerene martu, napominje on.

"Za nas je generalno kraj ovog ledenog talasa, nećemo više imati ovako ekstremno niske temperature. Od srede nas očekuju česte padavine, uglavnom kiša, a sneg prevashodno na višim planinama. Temperatura će biti oko ili nešto malo iznad proseka za mart", rekao je Đurić.

On je istakao da će u većini predela u sredu temperatura biti od 12 do 18 stepeni Celzijusa.

U četvrtak će ponovo doći do pada temperature, naglasio je, ali će potom opet porasti, pa se krajem sledeće nedelje ponegde može očekivati i 20 stepeni Celzijusa.

"Sve u svemu imaćemo temperaturne oscilacije i česte padavine, ali neće biti ozbiljnijeg zahlađenja u narednom periodu", zaključio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: