Putin: Dva razloga za nuklearke, Amerika je bacila pare

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje samo kao odgovor na nuklearni napad ili ukoliko je ugrožena.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2018.

14:29

Putin: Dva razloga za nuklearke, Amerika je bacila pare
Getty images

"Postoje samo dva razloga koja bi mogla da nas navedu da upotrebimo nuklearno oružje - ako se radi o nuklearnom napadu na nas ili o napadu u kome se koristi uobičajeno oružje, ali je opstanak ruske države doveden u opasnost", rekao je Putin u intervjuu na američki NBC njuz.

On je tako odgovorio na pitanje da li bi napad na Rusiju bez upotrebe nuklearnog oružja mogao da izazove nuklearni napad iz Rusije.

Putin je negirao navode jednog od članova administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da bi jačanje Rusije moglo da izazove novi Hladni rat i ocenio da je reč o propagandi.

Za novo nuklearno oružje koje je Rusija predstavila, rekao je da je ono proizvedeno u odbrambene svrhe i dodao je to da je novo naoružanje toliko napredno da je novac poreskih obaveznika SAD, koji se troši na antiraketne sisteme, "bačen u vetar".

"Umesto što stvaramo pretnje jedni od drugih, velike sile bi trebalo da ulože svoje napore u zaštitu od terorista", rekao je Putin.

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u telefonskom razgovoru zabrinutost zbog izjava Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: