Dačićeva "egzotika": Razmislite o Kosovu, Ben je u Zvezdi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je rukovodstvo Komorskih Ostrva da preispita odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, donetu 2009. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Joerg Koch/Getty Images
Foto: Joerg Koch/Getty Images

Dačić, koji boravi na Komorskim Ostrvima, istakao je da je ta odluka suprotna principima za koje se Komori bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, a da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Tita.

"Mi koji imamo slične probleme, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo vladu, predsednika, kabinet ministra, da povuku priznanje, jer Kosovo je kao Katalonija i mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata", rekao je Dačić.

Srbija je prijatelj Komora, naglasio je Dačić i dodao da ona podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

Ukazao je da naša zemlja ima slične probleme sa svojim teritorijalnim integritetom, jer je, kako je podsetio, došlo do jednostranog separatizma, secesije, jednog dela njene teritorije, "koji su podržale neke zapadne zemlje koje imaju dvostruke standarde kada je u pitanju vaš region".

"U tom smislu, zamolio sam svog kolegu da Komore preispitaju odluku o prihvatanju nezavisnosti Kosova, koja je doneta 2009. godine. A i želeo bih da istaknem da je u naš najveći fudbalski klub Crvenu zvezdu došao jedan od najboljih igrača, upravo sa Komora - Ben", rekao je Dačić.

Jugoslavija i Tito podržavali su borbu Komorskih Ostrva za nezavisnost, podseća Dačić i dodaje da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva uspostavila diplomatske odnose 1976. godine.

"Mi smo glasali takođe za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima", rekao je Dačić.

Kaže i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o sporazumima o ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza, razvoju turizma i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dva predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu