Putin: Ako napadnu – lansiramo nuklearke / VIDEO

Putin tokom redovnog godišnjeg govora o stanju nacije izjavio da Rusija ima odgovor za Ameriku, kao i da će svaki napad na saveznike smatrati napadom na Rusiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

10:34

Putin: Ako napadnu – lansiramo nuklearke / VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Osim ekonomskih tema, ruski predsednik Vladimir Putin je govorio i o nameri da smanji siromaštvo u zemlji i poveća dugovečnost, a najveći deo govora ruskog predsednika o stanju nacije fokusiran je bio na naoružanje, vojsku, Siriju i sukob s Amerikom.

Ruski predsednik je, obraćajući se javnosti, najpre rekao da želi da istakne veliki značaj učešća Rusije u sirijskom konfliktu i napretku koji je na tom polju postignut.

Prema njegovim rečima, Rusija je sada fokusirana na razvoj najmodernijih strateških raketa zbog povlačenja Amerike iz antibalističkog raketnog ugovora. Putin je podsetio da je taj ugovor trebalo da bude garancija da nijedna strana ne izvrši nuklearni napad na onu drugu.
Tanjug/AP
Povlačenje SAD iz tog sporazuma 2002. je bio loš potez, kazao je Putin i dodao da je Rusija za to vreme pokušavala da smanji štetu načinjenu povlačenjem SAD, ali da Vašington nije na te pokušaje uopšte reagovao, zbog čega su mnogi pokušaji Rusije propali.

Prema njegovim rečima, arogancija SAD postoji još od raspada SSSR-a i činjenice da nisu verovali da Rusija može ponovo da postane jaka. Vašington je hteo, kako kaže, da dominira po pitanju naoružanja i svima govori šta treba da rade.

Sada SAD nastavljaju da razvijaju svoj antibalistički program. Naš odgovor na tu pretnjuje da razvijemo još bolje strateško oružje, s poboljšanim kontramerama koje bi naše oružje očinilo teškim za presretanje. Takođe, kazao je Putin, Rusija je razvila novu Interkontinentalnu balističku raketu “Sarmat”, koja bi trebalo da zameni postojeće, zastarele sisteme.
Dok je govorio, na video-bimu su bile prikazane sposobnosti “Sarmata”, a gledaoci su mogli da vide da taj projektil može da napadne američko tlo i to ne samo sa severa nego i sa juga, što ih čini jakom pretnjom američkim namerama.

Drugi odgovor za SAD je novi, napredni nuklearni reaktor, koji se može montirati na krstareću raketu lansiranu s mora ili kopna, a koji će uvećati domete tih raketa “do granice da nema granice”. I to je bilo ilustrovano video-prikazom.

Takođe, sledeće oružje je podvodni dron, sa odličnim sposobnostima i nuklearnim punjenjem boljim od prethodnih verzija, a koji može da se bori i protiv neprijateljskih aviona i napada s kopna.

Sledeće napredno oružje koje sada imamo je hipersonična raketa. Sistem je završen i trenutno je u fazi pilot-projekta na jugu Rusije. I ta raketa osposobljena je da nosi nuklearnu bojevu glavu. I taj video-snimak je prikazan, prenela je Raša tudej.

I to nije sve, dodao je Putin i naveo da je Rusija razvila i klizeću supersoničnu bojevu glavu.

Predsednik Rusije je na neki način i zapretio "neprijateljima Rusije", poručivši da će Rusija svaki nuklearni napad na saveznike smatrati kao napad na Rusiju i da će odgovoriti odmah.

Sve što je danas rečeno, istakao je Putin, rečeno je s namerom da se postigne jedini cilj, a to je napredak u razvoju Rusije, zaključio je Putin.

Svetski mediji navode da je ovo poslednje obraćanje Putina naciji pred predstojeće predsedničke izbore u toj zemlji, koji su zakazani za 18. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: