Serija ostavki nakon ubistva novinara u Slovačkoj

Dva slovačka zvaničnika bliska premijeru, za koje se u priči ubijenog slovačkog novinara navodi da su povezani sa organizovanim kriminalom, podnela su ostavke.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.02.2018.

22:53

Serija ostavki nakon ubistva novinara u Slovačkoj
Foto: Tanjug/AP

Sa položaja su se povukli glavna državna savetnica u vladinoj kancelariji Marija Troškova, inače bivša manekenka, i sekretar slovačkog saveta za bezbednost Vilijam Jasanj, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju, Troškova i Jasanj navode da su šokirani ubistvom slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke Martine Kušnirove, čija su ustreljena tela pronađena u nedelju uveče u njihovoj kući u mestu Velka Mača, istočno od Bratislave.

Troškova i Jasanj su, takođe, uputili saučešće njihovim porodicama i "kategorički" odbacili bilo kakvu povezanost sa njihovim ubistvom.

Dvoje zvaničnika je podnelo ostavke dok se ne završi istraga o ubistvu, navodi američka agencija.

U priči koja je je danas objavljena na novinskom portalu Aktuality.sk, za koji je Kucijak radio, on opisuje aktivnosti članova italijanske kriminalne grupe Ndrangeta u istočnoj Slovačkoj.

U toj priči, Kucijak navodi da je ta grupa bila povezana s Marijom Troškovom i Vilijamom Jasanjom.

Nekoliko sati pre nego što su Troškova i Jasanj podneli ostavke, sa funkcije se povukao i slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica.

"Iskreno govoreći, kao ministar kulture ne mogu da podnesem da jedan novinar bude ubijen za vreme mog mandata", rekao je Madarič na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, preneo je Rojters.

Ubijeni novinar Jan Kucijak (27) izveštavao je o krivičnim prestupima biznismena među kojima su neki bili povezani s političarima.

Svi slovački mediji su jutros objavili nedovršenu priču na kojoj je radio ubijeni istraživači novinar, preneo je EU Observer.

Kucijakova priča navodi umešanost italijanskog preduzetnika navodno povezanog sa kalabrijskom mafijom u slovačke farme i kompanije koje se bave energetikom.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čoveku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

Vlada je ponudila milion evra za informacije koje bi pomogle u pronalaženju odgovornih za ubistvo.

Kucijak je radio za novinski sajt "Aktualne.sk", a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska pozvao je na brzu istragu.

"Moramo da pronađemo one koji su to učinili što je pre moguće i da osiguramo bezbednost svih novinara", naveo je Kiska u saopštenju posle ubistva.

Ubistvo novinara osudili su slovački i evropski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: