Na čemu je radio ubijeni novinar? Ndrangeta, misica i Fico

Novinarska mreža OCCRP objavila je nezavršenu istraživačku priču slovačkog novinara Jana Kucijaka čija telo je pronađeno u nedelju.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

13:33

Na čemu je radio ubijeni novinar? Ndrangeta, misica i Fico
Foto: Tanjug, AP

Reč je o priči na kojoj je Kucijak radio u trenutku kada je ubijen - istraživao je umešanost italijanske mafije ’Ndrangete u Slovačku.

Iz OCCRP-a ističu da su odlučili da objave Kucijakovu nezavršenu priču u sećanje na njega, ali i da bi minimizovali opasnost po njegove kolege.

Centar priče je Marija Troskova, bivša mis univerzuma zaposlena kao asistentkinja slovačkog premijera Roberta Fica. Troskova je inače prethodno osnovala kompaniju sa Italijanom koji živi u Slovačkoj, a koji se sumnjiči da ima veze sa ’Ndrangetom.

’Ndrangeta je jedna od najmoćnijih organizovanih kriminalnih grupa na svetu.

Iz OCCRP dodaju da će uskoro objaviti i drugi priču na kojoj je Kucijak radio o vezama između vlasništva poljoprivrednog zemljišta u Slovačkoj i italijanske mafije koja je tu zemlju koristila da bi profitirala iz subvencija EU.

27-godišnji Kucijak i njegova devojka pronađeni su mrtvi u nedelju uveče u njegovom stanu u gradu Velka Mača istočno od Bratislave.

Gašpar je rekao da je Kucijak upucan u grudi, a žena u glavi. Procenjuje se da su ubijeni između četvrtka i nedelje.

Šef slovačke policije Tibor Gašpar je tada rekao da je ubistvo "najverovatnije povezano sa njegovim istraživačkim aktivnostima".

Zbog ubistva je održana i vanredna konferencija za novinare na kojoj je, pored šefa policije, govorio i slovački premijer Robert Fico, koji je na konferenciju za štampu doneo milion evra, namenjenih svakome ko pomogne u istrazi.

Novac je stavio na sto ispred novinara i rekao: "Naš prioritet je zaštita slobode govora i garantovanje sigurnosti novinarima."

Fico se na konferenciji za novinare osvrnuo i na spekulacije o Mariji Troskovoj. "Nemojte bez dokaza povezivati nevine ljude s dvostrukim ubistvom. To je van svake pameti. To više nije smešno", rekao je Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: