"EU bi trebalo da je srećna što je Putin na vlasti"

Vladimir Putin je pragmatičar, a ne avanturista, rekao je u intervjuu ta „T onlajn“ nemački istoričar i profesor Berlinskog univerziteta Jorg Baberovski.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

08:01

Getty images

Prema njegovim rečima, šef Kremlja je predvidljiv i "igra" samo kad može da pobedi i radi jedne misije neće žrtvovati čitavu državu, preneo je Sputnjik.

On je rekao da će Rusi, čak i ako predsednički izbori u Rusiji budu potpuno slobodni, ipak glasati za Putina. Baberovski kaže da bi lideri EU čak trebalo da se raduju što je Putin na vlasti.

"Treba da se radujemo što je Putin na vlasti. Političari na Zapadu smatraju da bi Rusi izabrali liberale ili zelene ako bi imali priliku. To je potpuno pogrešno gledište. U slučaju slobodnih izbora većinu glasova bi dobili neofašisti i komunisti. Kada bi neko čuo Alekseja Navaljnog kako govori o ljudima iz Centralne Azije i sa Kavkaza zapitao bi se nije li je Putin bolja opcija", naveo je Baberovski.

Osim toga, šef Kremlja je, kako ocenjuje, "mnogo predvidljiviji" od predsednika SAD Donalda Trampa, naglašava Baberovski.

"Putin je pragmatičar i bio je pripadnik specijalne službe. On igra samo kad može da pobedi. On nije avanturista i neće žrtvovati Rusiju samo radi jedne misije. On ne želi da menja Rusiju kao što Erdogan to radi sa Turskom. On je zainteresovan za stabilnost i bezbednost unutrašnjeg poretka u zemlji, kao i za povećanje uticaja Rusije na međunarodnoj areni. To je njegov cilj i on je predvidljiv. Na to se svako može osloniti. Sa te tačke gledišta Putin je pouzdan partner", konstatovao je nemački istoričar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: