U Beograd stigao evropski dvojac Junker i Han

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i komesar za susedsku politiku i proširenje doputovali su danas u Beograd.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.02.2018.

07:24

U Beograd stigao evropski dvojac Junker i Han
Tanjug, Dimitrije Goll

Oni će se najpre sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za kasnije popodne planirano je i zajedničko obraćanje medijima Junkera i Vučića, kao i zajednička večera.

Predsednika EK i Hana na aerodromu je dočekala ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, zajedno sa šefom EU delegacije Semom Fabricijem.
Junker i Han u Beograd dolaze iz Tirane, a balkansku turneju počeli su u nedelju u Skoplju.

Prema najavama iz Brisela, u posetu regionu Junker je krenuo sa ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona istaknutu u novoj Strategiji proširenja EU, ali će zapadnobalkanske partnere podsetiti i na obaveze da poštuju pravnu državu i slobodu medija, sprovedu potrebne reforme, suzbiju korupciju i reše međusobne konflikte.
Tanjug, Dimitrije Goll
Posle Beogarda Junker odlazi u Podgoricu gde će u utorak 27. februara razgovarati sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i obratiti se poslanicima Skupštine Crne Gore.

Junker i Han u sredu 28. februara odlaze u Sarajevo gde će im se pridružiti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Planiran je sastanak sa članovima Predsedništva BiH, Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a Junker će govoriti i na zajedničkoj sednici oba doma Parlamenta BiH.

Evropska trojka istog dana iz Sarajeva putuje u Prištinu gde treba da se sastanu sa kosovskim zvaničnicima - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i s predstavnicima civilnog društva.

Višednevnu balkansku turneju Junker, Han i Mogerinijeva završiće 1. marta u Sofiji, gde će se, zajedno s premijerom Bugarske koja predsedava EU, Bojkom Borisovom, sastati s liderima zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: