Srbija zavejana, region u haosu – snežni nanosi i minus 21

Hladni talas s temperaturama ispod nule i snežnim padavinama okovao je ceo region. Na teritoriji Srbije pada sneg, pa je saobraćaj usporen i otežan.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.02.2018.

10:20

Srbija zavejana, region u haosu – snežni nanosi i minus 21
Sneg u Hrvatskoj (Foto: Tanjug/Hina)

U zemljama regiona sneg i led na putevima izazivaju probleme. Saobraćaj je usporen na pojedinim putevima u Crnoj Gori, na nekoliko deonica u BiH saobraćaj je obustavljen, dok je u Hrvatskoj na mnogim putevima zabranjen saobraćaj za teretna vozila.

Sneg povremeno umerenog intenziteta pada na gotovo celom području Srbije, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno i otežano.

Očekuje se formiranje, tj. povećanje snega od pet do 10 centimetara na severu i od 10 do 20 centimetara u ostalim predelima, a na planinama i više. Sa snegom na kolovozu treba računati na auto-putevima i putevima prvog prioriteta.

Iz AMSS ističu da zbog snežnih padavina i jakog vetra vozače očekuje usporen i otežan saobraćaj na putevima područja Timočke i Negotinske krajine, kao i na svim putevima područja južne, zapadne i jugozapadne Srbije.

Ministarstvo saobraćaja navodi da su svi državni putevi prvog i drugog reda u Srbiji prohodni za saobraćaj, a da putarska preduzeća rade 24 časa uz angažovanje svih raspoloživih radnika i mehanizacije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP "Putevi Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću bez obavezne zimske opreme i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Železnički saobraćaj u čitavoj Srbiji nesmetano funkcioniše, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije". Prema informacijama dobijenim od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Snežna mećava praćena jakim vetrom okovala je celu borsku opštinu, saobraćaj je gotovo paralisan, a mehanizacije RTB Bor i JKP "3. oktobar" neprekidno su na terenu.

Autobus "Bortravela", koji je prevozio radnike druge smene, ostao je zavejan na putu ka Bučju, pa se čine napori da se oslobodi od smetova.

Iz RTB navode i da imaju poteškoće da normalizuju rad na površinskom kopu "Veliki Kivelj". Upravnik kopa Milan Delić rekao je da ima problema sa strujom, jer je kompletna elektromreža pod snegom.

Prema podacima Uprave granične policije RS, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Beograd

Foto: Tanjug, / Dimitrije Goll
Saobraćaj u Beogradu gde celog dana pada sneg praćen vetrom je usporen, a u saobraćajnom "špicu" u popodnevnim satima bilo je i zastoja.

Večeras je na Novom Beogradu došlo do zastoja tramvaja u Ulici Milentija Popovića, kod hotela "Hajat", zbog sudara kamiona Beograd-puta i jednog taksi vozila, rečeno je agenciji Beta u GSP-u Beograd.

Zbog snega skraćeno voze linije gradskog prevoza 604, 404 i 307.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Beograd spremno dočekao sneg.

"Toplane rade 24 h, svi kapaciteti su na ulicama i one su crne, a ne bele. Nakon skoro 15 sati padavina, sve ulice prvog i drugog prioriteta su prohodne, nijedna linija GSP "Beograda" ni "Laste" nije ukinuta niti skraćena, a toplane greju 24 sata", izjavio je Mali.

On je posle podne obišao Zimsku bazu "Beograd puta" na Novom Beogradu.

"Sneg je počeo da pada oko jedan-dva posle ponoći i neprekidno pada u gradu, ali ceo komunalni sistem je na nogama, 1.300 radnika Beograd puta, Gradskog zelenila, Gradske čistoće je na ulicama grada", rekao je Mali.

Kako kaže, gradske službe su četvrtom stepenu angažovanja, "što to znači da je u pogonu 160 kamiona, 63 multikar vozila, još 50 različitih mašina..."

"Sada, nakon 10-15 sati padavina i dalje su ulice 'crne', prohodne, saobraćaj se malo otežano odvija, ali se odvija i to je važno", rekao je Mali.

Kako je istakao, tokom noći je posuto 1.000 tona soli i 100 tona kalcijum hlorida, pa zbog toga, kaže, nema toliko snega koji se zadržava na putevima.

"U bazi 'Beograd puta' na Novom Beogradu kamioni dolaze jedan za drugim, utovaruje se so, izlaze odmah na ulice i tako ćemo nastaviti da radimo dok padavine traju. Da se čiste ulice prvog, a zatim i drugog prioriteta", rekao je gradonačelnik.

Osim toga, Mali se zahvalio komunalcima na angažovanju na tome što "nisu stali tokom noći i neće stati dok ne prestanu padavine i dok se poslednja ulica ne očisti", nakon čega je zamolio Beograđane da očiste i trotoare ispred kuća i zgrada.

Apelovao je i na vozače, jer, kaže, najveći problemi nastaju u centru grada zbog toga što nepropisno parkirani automobili ili dostavna vozila blokiraju prolaz kamionima "Beograd puta", koji ne mogu da očiste ulicu.

Novi Sad

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
U Novom Sadu od nedelje uveče pada sneg, a ulice su prohodne. Na kolovozu i trotoarima se formirao snežni pokrivač debljine jedan do dva centimetra, koji ne stvara probleme u saobraćaju, a na ulicama se mogu videti radnici zimskih službi svih javnih preduzeća kako čiste, javlja 021.rs.

Povodom najavljenih padavina i niskih temperatura za naredne dane, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije na kome je konstatovano da su zimske službe gradskih preduzeća, odnosno JKP "Gradsko zelenilo", JKP "Čistoća", JKP "Parking servis" i JKP "Put" konstantno na terenu.

Angažovani su svi raspoloživi kapaciteti i mehanizacija u cilju održavanja redovnog funkcionisanja Novog Sada, a poručeno je i da su nadležne službe u stalnoj komunikaciji, te da deluju sinhronizovano.

U saopštenju Grada Novog Sada navodi se da je na sastanku rečeno da su saobraćajnice čiste redovno prema prioritetu, da se javni graddski prevoz odvija po predviđenom režimo i da zdravstvene ustanove funkcionišu uobičajeno.

Dodaje se da je konstantovano da ima dovoljno mesta u prihvatilištima za beskućnike i da će biti zbrinuti svi kojima pomoć bude potrebna.

Na sastanku Štaba dogovoreno je da i da će sve vitalne ustanove i službe raditi pojačano u cilju obezbeđivanja nesmetanog odvijanja života u gradu.

Predstavnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda izvestio je da se u naredna dva dana očekuje stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 centimetara u Novom Sadu, ali i da je reč o uobičajenim zimskim uslovima.

Ukoliko se ukaže potreba, građani se za podršku i informacije mogu obratiti Gradskoj upravi za inspekcijske poslove telefonom na brojeve: 021/4872-402, 021/4872-403, 021/4872-404, 021/4872-544, kao i Upravi za vanredne situacije na broj 1985.

Iz Grada Novog Sada podsećaju preduzeća, ustanove i druga pravna lica, preduzetnike, kao i stambene zajednice, odnosno vlasnike ili zakupce stanova i porodičnih zgrada ili kuća, da su u obavezi da uklanjaju sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza, da posipaju odgovarajućim materijalom prostor ispred objekata, odnosno zgrada, kao i da uklanjaju sneg i led sa krovova objekata.

Niš, Pazar, Čačak... Kolaps kod Bora

Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ
Ulice u Nišu se uveliko čiste i saobraćajnice su prohodne, dok vetar stvara nanose na lokalnim putevima ka planinskim selima, pa je tu saobraćaj otežan, kaže šef niške Zimske službe Sreta Manić.

Šef Zimskog štaba objašnjava da se saobraćaj u samom gradu obavlja bez zastoja, ali usporeno jer ima još snega na kolovozima, pišu "Južne vesti".

Zbog vremenskih prilika na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere na gotovo svim putevima područja Užica, sem putnog pravca koji od Užica vodi ka Čačku.

Vozačima ove kategorije vozila zabranjen je saobraćaj na celom području Nove Varoši, Prijepolja, Valjeva, Šapca, Loznice, a slično je i na području Ivanjice, Sjenice, Tutina i na većini puteva podučja Novog Pazara. Ista situacija očekuje teretna vozila i u istočnom delu Srbije.

Snežna mećava praćena jakim vetrom okovala je celu borsku opštinu, saobraćaj je gotovo paralisan a mehanizacije RTB Bor i JKP "3. oktobar" neprekidno su na terenu.

Autobus "Bortravela", koji je prevozio radnike druge smene, ostao je zavejan na putu ka Bučju, pa se čine napori da se oslobodi od smetova.

Jak vetar stvara snežne nanose u celoj opštini, pa su putevi slabo prohodni i ka Luki, Oštrelju, Gornjanu i Metovnici.

Iz RTB Bor je saopšteno da će njihova mehanizacija danonoćno biti na raspolaganju lokalnim putarima da što pre raščiste puteve ka tim selima. Iz RTB navode i da imaju poteškoće da normalizuju rad na površinskom kopu "Veliki Kivelj".

Upravnik kopa Milan Delić rekao je da ima problema sa strujom, jer je kompletna elektromreža pod snegom. Prema njegovim rečima, dešavaju se "iskakanja", mašine na kratko ostaju bez struje, ali radnici su non-stop na terenu i trude se da zastoji ne traju dugo.

On dodaje da zbog veoma niske temperature, koja je u jednom delu dana dostizala i minus 14 stepeni, ni so kojom se posipaju rudnički putevi nije bila efikasno rešenje jer je dolazilo do proklizavanja, a teški kamioni – damperi su šlajfovali.

Kako javlja IST Media, izuzetno teška situacija je i na Čestobrodici, gde je nekoliko šlepera zavejano i isprečeno na putu.

Bosna i Hercegovina

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
U Bosni i Hercegovini danas je oblačno, sa snegom, a jutros su zabeležene temperature koje su u proseku niže od onih registrovanih tokom vikenda.

Najhladnije je na Bjelašnici -21 stepen, a najtoplije u Neumu 0 stepeni.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Bosni i Hercegovini na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na deonicama magistralnog puta M-15 Livno - Šujica i Glamoč - Mlinište. Iz istog razloga, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno - Blidinje, javlja Avaz.ba.

Zbog zimskih uslova za vožnju, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na putnom pravcu Konjic - Sarajevo.

Otežano i usporeno saobraća se u višim predelima u zapadnim, severozapadnim i centralnim krajevima BiH.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vetar koji stvara snežne nanose.

U pojedinim područjima BiH obustavljena je nastava u školama.

Hrvatska

U Hrvatskoj ju većini mesta temperatura ne prelazi nula stepeni, a ponegde je visina snega viša od dva metra. Najhladnije je na Zavižanu, -21°C, dok je najtoplije, svega nešto iznad nule, bilo na Palagruži 4,5°C.

Stanovnici desetak brdskih sela na Žumberku koja spadaju pod Grad Samobor već su nedelju dana zbog obilnog snega odsečeni od ostatka sveta jer se vozila zimske službe do njih još nisu uspela probiti. Reč je o oko 50 uglavnom starijih ljudi u snegom i ledom okovanim zaseocima Pisovac, Šimraki, Belivuki, Dane, Jelenići, Golubići, Pavkovići, Pavlanci, Bezovac Žumberački, Đurašini…

Do nedelje je, tvrde meštani, napadalo više od metra belog pokrivača, a na nekim mestima su nanosi viši od dva i po metra pa se od Samobora putem u nedelju moglo samo do Budinjaka, gde su radnici Crvenog krsta ostavili pakete s pomoći u hrani, jer se dalje nisu uspeli probiti.

Do staraca, od kojih su mnogi u teškom zdravstvenom stanju, pomoć nije stigla, jer žive još nekoliko kilometara dalje, navodi Jutarnji.hr.

Zbog zimskih uslova i olujnog vetra trenutno nema prohodnih puteva za teretna vozila iz smera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, izvestio je u ponedeljak Hrvatski auto-klub (HAK). Pojedine deonice u potpunosti su zatvorene za saobraćaj.

Sibirska hladnoća, sneg i olujni vetar zaledili su i more u uvali Ivinj u Tisnom, a i gotovo cela Istra i Kvarner su na temperaturi između minus tri i pet stepeni pa je more uz obalu zaleđeno i kod Poreča, Bakra i Povila.

Pijaca Dolac, u hrvatskoj prestonici, koja inače vrvi od prodavača i kupaca, u ponedeljak ujutro bila je potpuno prazna. Tek nekoliko najhrabrijih prodavačica izložilo je svoje proizvode...

Sitan, ali gust sneg, koji je u Šibeniku počeo da pada jutros do podneva je napravio pokrivač od tri do pet santimetara debljine, uz temperaturu u minusu i jaku buru. Zbog ovakvih vremenskih neprilika, Grad Šibenik je u dogovoru sa direktorima osnovnih škola doneo odluku o otkazivanju nastave u poslepodnevnim satima u svim osnovnim školama na području grada.

A tokom dana se očekuje da bude doneta odluka o neodržavanju nastave u narednim danima u kojima se očekuju još niže temperature.

Crna Gora

Sneg u Hrvatskoj (Foto: Tanjug/Hina)
I U Crnoj Gori zbog snega jutros se na severu i na pojedinim deonicama u centralnim predelima saobraća usporeno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).

Iz AMSCG-a su upozorili da zbog niskih temperatura na putevima i u nižim predelima naročito preko mostova, ima poledice.

Povremeno jak vetar otežava saobraćanje, a na putevima pored klisura i useka ima odrona.

Upotreba zimske opreme obavezna je do 31. marta na putevima gde je to naznačeno saobraćajnom signalizacijom, bez obzira na vremenske uslove, prenosi CDM.

Makedonija i Slovenija

Sneg u Sarajevu (Foto: Tanjug/Fena)
Sneg pada i u Makedoniji, a u pojedinim delovima te zemlje ima i magle što zahteva pojačanu opreznost u saobraćaju. Zbog snežnih padavina pojedine linije gradskog prevoza u Skoplju su skraćene, prenosi Meta.mk.

Živa u termometru i u većem delu Makedonije neće prelaziti nulti podeljak.

Slovenački mediji javljaju da je i tu zemlju zahvatio ledeni talas, a temperatura se spustila na minus 15 stepeni. Najveći problem su snežni nanosi koji nastaju zbog jakog vetra i otežavaju saobraćaj.

U svim krajevima Slovenije jutros su zabeležene temperature ispod nule, a rekordno niska je bila na Kredarici, čak minus 27 stepeni Celzijusa. Kako se navodi, u Portorožu je bilo minus sedam, u Mariboru minus 11, u Ljubljani minus devet...

Jak vetar na zapadu i severozapadu Slovenije pravi probleme u saobraćaju, a zbog nanosa snega i smanjene vidljivosti na vozače se apeluje da budu pažljiviji za volanom. Na više pravaca ograničen je promet teretnih vozila, posebno hladnjača, a zatvoren je i tunel Kastelec prema Ljubljani.

Meteorolozi predviđaju da će do kraja nedelje biti niske temperature, kao i da se u četvrtak mogu očekivati temperature i do minus 20.

Očekuju se možda i niže temperature od 34,5 stepeni koliko je zabeleženo 1956. godine u Sloveniji, ali ne i veće količine snega kakve su znale biti 60-ih godina prošlog veka, kad je u Ljubljani zimi bilo i po metar i više snega, prenosi Hina.

Hitne medicinske službe poslednjih dana beleže više nezgoda zbog snega i poledice, a zdravstvene službe preporučuju starijim osobama i onima koji imaju problema sa zdravljem da ne izlaze iz kuće bez preke potrebe.

Evropa

Sneg u Sarajevu (Foto: Tanjug/Fena)
Hladni talas zahvatio je mnoge zemlje Evrope. Sneg i temperature ispod nule zabeležene su i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj...

U Rimu su škole i vrtići zatvoreni zbog snežnih padavina i niskih temperatura, a gradski prevoz je redukovan.

Škole su zatvorene i u severnim i centralnim delovima Italije, a saobraćaj se odvija otežano.

Kako prenose strani mediji, ni Rusija nije pošteđena "abnormalne hladnoće", te su najavljene temperature i niže od minus 35 stepeni.

U Moskvi je noćas živa na termometru pala na 20 stepeni ispod nule, što je najhladnija noć ove zime, saopštila je ruska meteorološka služba.

Novi rekord ove zime od minus 27 Celzijusovih zabeležen je na vrhu Cugšpic u Alpima u Nemačkoj, saopštila je danas nemačka meteorološka služba, prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: