Merkelova najžešćeg kritičara predložila za ministra

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je ambicioznog mladog konzervativca za ministra zdravlja u novoj vladi.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.02.2018.

21:17

Merkelova najžešćeg kritičara predložila za ministra
Foto: GettyImages

Mediji navode da je Špan jedan od najoštrijijh kritičara Merkelove iz redova njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Merkelova je obećala nova lica u svom kabinetu posle postizanja koalicionog sporazuma sa socijaldemokratama.

CDU na Kongresu u ponedeljak treba da potvrdi sporazum o novoj vladi, koji treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koje glasa putem pošte.

Taj rezultat se očekuje 4. marta, ali ga je teško predvideti.

Merkelova je navela da će, kao što je i bilo očekivano, njen dugogodišnji saveznik Peter Altmajer (59) preuzeti Ministarstvo ekonomije, a da će Ursula fon der Lajen (59) ostati na mestu ministarke odbrane, preneo je Rojters.

Ipak, najzvučnije novo ime koje je Merkel predložila biće ministar zdravlja Jens Špan (37), vodeći zagovornik konzervativnijeg imidža CDU, suprotnog od centrističkog pristupa Merkelove.

Špan je oštro govorio o nemačkom pristupu integraciji imigranata, a 2016. godine je uticao da partijska konferencija usvoji poziv na odbacivanje pravila koje deci imigranata omogućava da budu dvojni državljani, prkoseći stavu vođstva CDU.

Špan, dosadašnji zamenik ministra finansija, ne krije da je homoseksualac i prošle godine je podržao legalizaciju istopolnih brakova u Nemačkoj, ali po drugim pitanjima zastupa konzervativnije stavove.

CDU će u novoj vladi imati jednak broj muškaraca i žena, a nova lica biće i ministarka poljoprivrede Julija Klekner (45) i ministarka prosvete Anja Karliček (46), dok je za novu šeficu kancelarkinog kabineta predložena Helge Braun (45).

Socijaldemokrate i treća članica koalicije, Hrišćansko socijalna unija (CSU), sestrinska partija CDU iz Bavarske, ne nameravaju da predlože kandidate za ministarske pozicije do okončanja glasanja o koalicionom sporazumu. Ipak, zna se da će novi ministar policije biti lider CSU Horst Zehofer.

Ako članstvo SPD odbaci koalicioni sporazum, jedine realne opcije biće manjinska vlada Angele Merkel ili novi izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: