Veselji: U sredu sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji uveren je da će se u sredu biti usvojen sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.02.2018.

20:27

Veselji: U sredu sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Kako kaže, niko nema pravo da blokira građane na njihovom putu ka EU i liberalizaciju viznog režima.

“Dobra vest je što smo postigli konsenzus. Posle više od mesec dana našli smo zajednički jezik sa delom opozicije o ratifikaciji sporazuma ali čekamo i mišljenje kolega iz Pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste", rekao je Veselji u intervjuu za RTV21.

Kako prenosi RTK na srpskom jeziku, Veselji nije precizirao da li je obezbeđen dovoljan broj glasova za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji, ali je kazao da je u stalnom kontaktu sa poslanicima koji su protiv ratifikacije kako bi u sredu glasali za sporazum.

Predstavnici kosovskih vlasti prihvatili su u subotu zahteve opozicionog Demokratskog saveza da izveštaj komisije Špetima Bulićija koju je formirao premijer Kosova Ramuš Haradinaj bude samo deo materijala za informisanje, ali ne i deo zakona o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom.

Prihvaćen je i zahtev DSK da se kao materijal za informisanje poslanika dostave i izveštaji međunarodnih zvaničnika koji su na osnovu zahteva tadašnje predsednice Kosova Atifete Jahjage ocenili da je razgraničenje u redu i da time Kosovo ne gubi teritoriju, kao i komisije koju je predvodio predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova sa istim zaključkom.

Vest o saglasnosti vlade sa zahtevima DSK objavio je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Behžet Pacoli.

Odmah je reagovala šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova koja je pozdravila novi Nacrt zakona o demarkaciji postignut između političkih partija i pozvala Samoopredeljenje i Srpsku listu da podrže taj sporazum.

"Čestitam svim partijama i njihove lidere pozivam da usvoje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom što je ključan korak za liberalizaciju viza. On stavlja Kosovo i mlade ljude na prvo mesto. Pozivam Pokret Samoopredeljenje i Srpsku listu da podrže sporazum koji se tiče svih na Kosovu", napisala je Apostolova na Tviteru.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sporazum političkih partija o ratifikaciji Sporazuma o graničnoj liniji sa Crnom Gorom izuzetno važna vest za evropsku budućnost Kosova.

"Čestitam svim predstavnicima političkih partija za postignuti konsenzus koji osigurava slobodu kretanja za građane Kosova u Šengen zoni. Ovo političko jedinstvo treba da posluži kao osnova za rešavanje nacionalnih pitanja koja zahtevaju volju i spremnost da se prevaziđu politički i privatni interesi", napisao je Tači na Fejsbuku.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da je uklonjena poslednja politička prepreka za političko jedinstvo u parlamentu. Nacrt zakona sadrži Sporazum potpisan avgusta 2015. godine u Beču, zajedničku izjavu dva predsednika, Tačija i Vujanovića.

I pored postignute saglasnosti još nije obezbeđeno 80 neophodnih glasova kako bi taj zakon bio usvojen na sednici Skupštine Kosova koja je zakazana za sredu, 28. februara, pošto predlog ne podržavaju Samoopredeljenje koje ima 32 poslanika i Srpska lista sa devet poslanika, tako da u ovom trenutku vladajuća koalicija uz podršku DSK i poslanika SLS Slobodana Petrovića ima 79 glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: