Zvona Hrama i Žiče objavila rođenje novog Karađorđevića

Princeza Danica Karađorđević, supruga princa Filipa, porodila se, a u čast rođenja potomka porodice Karađorđević oglasilo se 49 zvona na Hramu Svetog Save

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

11:07

Zvona Hrama i Žiče objavila rođenje novog Karađorđevića
Foto: Thinkstock

Sa blagoslovom patrijarha Irineja, zvona hrama Svetog Save u Beogradu zvonila su u znak rođenja prvog deteta princa Filipa i princeze Danice.

To je prvi put u istoriji da 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objave takvo rođenje, saopštila je ranije služba za odnose sa javnošću porodice Karađorđević.

Princeza Danica i princ Filip dobili su sina.

U čast njegovog rođenja u manastiru Žiča jutros su se u 11.15 h oglasila zvona, kao i na zvoniku Hrama Svetog Save u Beogradu.

Igumanija manastira Žiča Jelena, ovaj događaj je nazvala radosnim.

"Zvona su se oglasila na manastiru Žiča, hvala Bogu, radujemo se", rekla je agenciji Beta igumanija Jelena.

U manastiru Žiča je krunisano sedam srpskih kraljeva.

Prvi je bio Stefan Prvovenčani, zatim Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski.

Prilikom njihovog krunisanja, za svakog su pojedinačno na crkvi probijana i potom zazidana, nova vrata kroz koja je prolazio samo krunisani vladar.

Zahvaljujući Svetom Savi, Žiča je oslikana oko 1220.godine, a kao prvo sedište kako i dolikuje prvom sedištu srpske autokefalne arhiepiskopije, freskama su je ukrasili najbolji mramornici i slikari iz Carigrada.

Veliki deo prvobitnog živopisa je uništen, sačuvani su fragmenti u pevnicama, a postojeće freske potiču iz doba velike obnove Žiče, za vreme kralja Milutina izmedu 1313. i 1316. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: