MKD: “Aleksandar Veliki” pao i sa aerodroma FOTO

Aerodrom u Skoplju više ne nosi ime Aleksandra Velikog, a ime slavnog osvajača i u praksi je skinuto sa aerodroma.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

22:35

MKD: “Aleksandar Veliki” pao i sa aerodroma FOTO
Foto: EPA / Georgi Licovski

Podsećamo, Makedonija je nedavno odlučila da u okrviru pregovora sa Grčkom aerodrom “Aleksandar Veliki“ u Skoplju preimenuje u “Skopski međunarodni aerodrom“.

Osim toga, pre nekoliko dana uklonjene su i table sa bivšeg auto-puta "Aleksandar Makedonski" koji se sada zove "Prijateljstvo".

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Foto: EPA / Georgi Licovski
Foto: EPA / Georgi Licovski

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: