"Vučić u Zagreb doneo podatke o već pronađenim ljudima"

Srpski predsednik Aleksandar Vučić u Hrvatsku je doneo podatke o slučajevima nestalih ljudi koji su već pronađeni, prenosi zagrebački “Indeks”.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

18:33

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba ocenjeno da su dostavljene u dobroj nameri, ali je utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene", piše u saopštenju Ministarstva branitelja.

Kako navode, na poziv Kancelarije Vlade Republike Hrvatske za zarobljene i nestale osobe u Zagrebu je održan sastanak predsednika te kancelarije, pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića i predsednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe Veljka Odalovića.

Na sastanku su raspravljana otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani su odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba, a dogovorene sui predstojeće aktivnosti, ističe se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva branitelja navodi se i da je s ciljem unapređenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba razmatran postojeći pravni okvir iz 1995, tj. 1996. godine, te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novog akta prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Obe strane su ocenile i da je pitanje nestalih osoba potrebno gledati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašene stavove o nadležnostima i standardima, navode iz Ministarstva branitelja.

Takođe, kako se dodaje, obe strane su dale podršku projektu "Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba" i raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Dogovoreno je i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine, a u međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima te će se, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci, zaključuju iz Ministarstva branitelja, a prenosi "Indeks".

Inače, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u petak predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Zagrebu.

Predsednik Srbije je prošle nedelju Beogradu primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine.

Podsećamo, Vučić je prošle nedelje bio u dvodnevnoj poseti Zagrebu, u okviru koje se najpre sastao sa predsednicom Hrvatske.

Dok su novinari čekali obraćanje dvoje zvaničnika u salu je stigao sto, sa točkićima, na kom je bilo 13 velikih paketa, umotanih u papir za pakovanje, a preko njih poslagane knjige.

Dilemu šta je u njima razrešio je predsednik Srbije koji je pred kraj izjave koju je davao medijima na Pantovčaku, izvadio fasciklu i predao je hrvatskoj koleginici rekavši pri tom da je u njoj spisak matičnih brojeva i drugi podaci, a da je u paketima kompletna dokumentacija o spisku iz fascikle.

Hrvatska predsednica primila je fasciklu i sa Vučićem se slikala pored gomile paketa, na šta je Vučić rekao: "Imamo mi toga još".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: