"Aneks o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije"

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila jeda će Deklaracija o opstanku srpskog naroda biti usvojena "uskoro, narednih meseci".

Izvor: Tanjug

Subota, 24.02.2018.

00:48

Ona je dodala da će Deklaracija definisati na koji način će Srpska i Srbija zajednički kao jedinstveni nacionalni korpus nastupati i razvijati se.

"Mislim da ćemo imati priliku uskoro, narednih meseci usvojenu Deklaraciju, a to će biti aneks o specijalnim i paralelnim vezama RS i Republike Srbije, koji će definisati na koji način, zajednički, kao jedinstven nacionalni korpus, sa namerom očuvanja indentiteta i jačanja veza, treba da nastupamo i razvijamo se zajedno u budućem periodu", objasnila je ona u izjavi Tanjugu povodom održavanja Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci.

Ukazala je da je Vlada RS odobrila radnu verziju tog dokumenta i da očekuje da će zajednički tim nastaviti da radi na njemu, kao i da će potom biti usvojen od strane dve vlade i parlamenata, te da će doneti jedan dokument koji će biti od suštinske važnosti za budućnost.

Cvijanović je, na prijemu za učesnike Prvog foruma srpske dijaspore, rekla da su se promenila vremena i da se RS više ne obraća dijaspori za pomoć, kako je činila za vreme rata i teškoća, već želi da gradi čvrste odnose na osnovu partnerstva sa našim ljudima u rasejanju.

Ona je naglasila da RS želi da ukaže na potrebu da je moguće zajedno raditi na istim ciljevima, te da vidi ogromne šanse u saradnji sa dijapsorom.

Cvijanović je, zajedno sa više ministara iz Vlade RS dočekala predstavnike dijaspore iz Evrope i drugih kontinenata, rekla da je proteklih godina imala prilike da se viđa sa našim ljudima u dijaspori i uspostavi kontakte, te da namerava da tu saradnju produbi.

S tim u vezi je pohvalila odziv dijaspore na Prvi forum u RS ističući da su oni prepoznali potrebu da dođu u „svoju“ Srpsku, svoje institucije, kako bi razgovarali na koji način da odnosi matice i dijaspore budu čvršći i bolji.

Upoznala je prisutne sa planovima i aktivnostima Vlade RS ističući da je zadnjih godina pokrenut sveobuhatan projekat mapiranja dijaspore sa ciljem evidentiranja ko su i gde su naši ljudi, da li rade u tamošnjim institucijama, da li su aktivni u bilo kojoj sferi.

"Posebno sam zadovoljna što nismo uvek morali mi kao vlada i ja kao premijer da iskoračimo prema vama. Mnogi iz dijaspore su iskoračili prema nama i ukazali da naši odnosi i veze treba da budu čvršći i sadržajniji. Vlada RS nije nikada izgubila iz vida da dijaspora predstavlja ogroman resurs", poručila je Cvijanović.

Kazala je da je ponosna što je RS organizovano mesto, što Srpska jača iz dana u dan na svim nivoima, i što je, i pored brojnih izazova uspela da ostane na nogama i ide dalje.

Neki izazovi, prema njenim rečima, bili su koncentrisani sa ciljem da RS ne funkcioniše, ali je, nakon krize i poplava Srpska nastavila da hoda, kada je sav život zbog poplava 2014.stao, i kada su bujice odnese ceo jedan godišnji budžet.

U protekle dve godine, kako je kazala, RS se može pohvaliti dobrim ekonomskim pokazateljima.

Istakla je da je važno da se produbi svest dijaspore da moze biti i faktor političkog života RS, a faktor mogu da budu i ljudi koji nisu iz Srpske, kao što su Srbi koji su izbegli iz Federacije i otišli da žive na mnogim mestima u sveti.

"Vidim ogromnu šansu i priliku za saradnju sa dijasporom", poručila je Cvijanović ponovivši da RS želi čvršće veze sa diajsporom bez pretenzija da traži nešto, već sa ciljem da RS bude lepša, bolja i stabilnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: