"Dijalog među dijalozima" u Kragujevcu FOTO

U okviru serije diskusija “Dijalog među dijalozima” KC Rex gostovao je u SKC u Kragujevcu sa temom “Kosovsko pitanje, socijalno i/ili nacionalno pitanje”

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

18:57

O toj temi razgovarali su sociološkinja Nada Novaković, radnički aktivista Toma Nikolić, teoretičarka i aktivistkinja Noa Treister i kulturni radnik Nenad Glišić.

Cilj ove serije razgovora u organizaciji KC REX je diskutovanje i rasvetljavanje relacija koje se kolokvijalno nazivaju "odnosima između Srba i Albanaca“, ali svakako obuhvataju mnogo složenije, kako aktuelne političke, tako i istorijske društvene, ekonomske i kulturne odnose i veze bilo u regionu bivše Jugoslavije, na Balkanu, u Evropi i svetu.

U kontekstu nedavno pokrenutog Unutrašnjeg političkog dijaloga o Kosovu koji iako teži svojevrsnom konsenzusu propušta da uključi brojne relevantne teme i aktere, ove diskusije bave se istorijom i kompleksnim karakterom aktuelnih političkih stanja, situacija i njihovih postojećih i mogućih tumačenja.

Diskusije, koje se neminovno osvrću na "srpsko-albanske odnose" kroz istoriju da bi ih razumele u savremenom kontekstu, kao povod će koristiti novo izdanje knjige Petrita Imamija "Srbi i Albanci kroz vekove" koja će kao donacija Fonda za otvoreno društvo biti distribuirana u veliki broj javnih i univerzitetskih biblioteka u Srbiji.
Pre početka diskusije, Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ uručeno je sedam kompleta kapitalnog dela Petrita Imamija u izdanju Samizdata B92 "Srbi i Albanci kroz vekove“, koji su poklon Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Komplete će narodna biblioteka „Vuk Karadžić“rasporediti po opštinskim bibliotekama u Šumadijskom okrugu, a cilj doniranja više od 250 kompleta knjiga biblioteka širom Srbije jeste da ovaj enciklopedijski poduhvat pomogne u popularizaciji i stimulisanju informisanog unutrašnjeg dijaloga.

Na samoj debate razmatrani su savremeni i istorijski odnosi između i unutar Srbije, Kosova, Jugoslavije, Evrope i sveta, u svetlu istorije i aktuelnosti ekonomskih i socijalnih politika i kriza, te njihove interakcije sa definisanjima, razumevanjima i istorijama nacionalnog pitanja.
Povod za ovakav tematski fokus je i činjenica da u knjizi Petrita Imamija ima nekoliko važnih citata iz Radničkih novina, koje kao da jedine u svom vremenu, na jasan i dosledan način analiziraju socijalnu, ekonomsku i političku situaciju Kosova, Srbije i Jugoslavije a time i političke krize koje iz nje proizilaze.

Drugi važan istorijski izvor može biti analiza parola na demonstracijama na Kosovu 1981. godine od strane Branka Horvata u knjizi “Kosovsko pitanje”, koji je na svetlo dana izneo njihov, u početku dominantno socijalno-politički a ne nacionalni i svakako ne kontrarevolucionarni karakter, kako su demonstracije proskribovane i zadugo tumačene od strane političkog i medijskog aparata post-titoističkih vlasti.

Na kraju, od značaja za temu debate su i štrajkovi rudara Trepče kao i demonstracije pred Skupštinom Jugoslavije 1989. godine, u kojima su kontinuirani socijalni protesti radništva i njima imanentni klasni sukob preusmeravani manevrima vrhova političkog i sindikalnog rukovodstva na nacionalne teme i sukobe.

Više informacija o projektu kao i kratke biografije izlagača mogu se naći na sajtu rex.b92.net. Diskusije organizuje i producira Kulturni centar Rex/Fond b92, a projekat je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: