"Srbija od juče na 'crnoj listi' FATF, Vlada to krije"

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da je Srbija stavljena na "crnu listu" međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force).

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

14:39

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ta organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

"Srbija je od juče stavljena na 'crnu listu', zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom, sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju, čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama. To naša vlada sakriva od javnosti", rekao je Tadić novinarima ispred Predsedništva.

On je dodao da je sa te liste isključena Bosna i Heregovina, a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mesto na listi zajedno sa "ocrnjenim zemljama".

"Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavniom entitetima u svetu, a posledica svega je da je Srbija sada na 'crnoj listi'", kazao je Tadić.

Kako kaže, ubistvo lidera Građanske inicijative "SDP" Olivera Ivanovića je "zakonomerno toj vezi organizovanog kriminala, pranja novca i povezanosti Srbije sa najcrnijim državama sveta".

"Sve ovo je povezano u zajednički sistem, a to je sprega države s organizovananim kriminalom, koja proizvodi rizike za život ne samo građanina kakav je bio Oliver Ivanović, već za sve građane", ocenio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je pozvao Vučića da kao aktuelni predsednik Srbije i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost pozove na odgovornost sve koji nisu zaštititili život Olivera Ivanovića i odgovori šta je učinio da zaštiti Ivanovića i zašto je Srbija stavljena na "crnu listu".

"Ubistvo Olivera Ivanovića je četvrto političko ubistvo koje se u poslednje dve decenije desilo u Srbiji i mi smo jedina zemlja na tlu Evrope gde se desilo nešto što mi moralo da izazove sram kod svih predstavnika države", istakao je Tadić.

Osim toga, Tadić je podsetio da je Ivanović pre ubistva upozoravao na pretnje, kao i da je imao razgovor o tome u Bezbednosno informativnoj agenciji, ali da Olivera niko nije zaštitio.

"Šta je to Srbija uradila da se uključi u proces zaštite njegovog života. Država koja ne zaštiti svog ugroženog građanina saučestvuje u ugrožavanju njegovog života, a to se i desilo", naveo je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: