"Ulaskom u EU prihvata se sve. To je izdaja pravoslavlja"

Srbija je pred izborom. Veoma je teško, verovatno nemoguće pomiriti u ovom trenutku evrointegracije i razvoj dijaloga s Rusijom, kaže ruski mitropolit Ilarion.

Izvor: Sputnjik

Petak, 23.02.2018.

07:19

Ilustracija: Thinkstock

Mitropolit volokolamski Ilarion predsednik je Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze i on je boravio u Beogradu kada i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s kojim je prisustvovao otkrivanju mozaika u kupoli Hrama Svetog Save.

Upitan da li Srbija može da se odupre pritiscima koji dolaze iz EU, a koja od zahteva da se spoljna politika svake države članice ili one koja to želi da postane mora uskladiti sa onom koja se vodi u Briselu - što bi se moglo tumačiti i kao uvođenje sankcija Rusiji, ruski mitropolit za Sputnjik odgovara da se zaista nalazi pred izborom i da taj izbor zavisi od srpskog rukovodstva i srpskog naroda.

"U toj situaciji veštačke konfrontacije između EU i Rusije, koja je danas napravljeno pre svega zbog politike SAD, Srbija je zaista pred izborom. Veoma je teško i verovatno nemoguće pomiriti u ovom trenutku težnju ka evrointegracijama sa težnjom ka daljem razvoju dijaloga sa Rusijom. Osim toga, treba da razumete da ako nameravate da uđete u EU jedan od uslova je da Srbija odustane od bilo kakvih pretenzija na Kosovo i Metohiju, tj. da pristane na odricanje od svoje istorijske teritorije, na kojoj se nalaze srpske svetinje i na kojoj i dalje živi srpski narod, mada veoma pritisnut poslednjim događajima i okolnostima", kaže Ilarion.

Uz to, kako dodaje, da bi dobila ulaznicu za EU Srbija će morati da prihvati zakone koji postoje u EU: da prizna tzv. istopolne zajednice, da ih izjednači sa brakom, da homoseksualnim parovima da pravo na usvajanje dece, "a to će biti izdaja ne samo srpskog naroda, već i izdaja pravoslavlja".

"Zato, naravno, mora da se napravi izbor, a mislim da su se mnogi narodi našli u sličnoj situaciji. Sada su Srbi na raskršću. Mi se istinski nadamo da će srpski narod napraviti svoj izbor pre svega polazeći od svoje istorije i polazeći od pravoslavne vere koja je zapravo i stvorila taj narod", poručio je Ilarion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: