Ima li dovoljno vakcina?

Posle dezinformacija da MMR vakcina utiče na razvoj autizma kod dece, počela je da se širi vest da vakcina u domaćim domovima zdravlja nema dovoljno.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

18:53

Ima li dovoljno vakcina?

Situacija na terenu je potpuno drugačija.

"Povećano je interesovanje roditelja za ovu vakcinu, čak iznosi negde tri do četiri puta više nego isti period prošle godine. Nema bojazni što se tiče dovoljnog broja ove vakcine, sa današnjim danom DZ Niš na stanju ima 1500 doza“, rekla je Nevena Simović iz Doma zdravlja Niš.

Situacija u Nišu slična je onoj u ostatku zemlje. Na pitanje da li za svu decu ima dovoljno vakcina nadležni se ne dvoume.

“Ne postoji nikakav razlog za bilo kakvu paniku. Mi svakodnevno pratimo potrošnju ove vakcine, država godinama ovu vakcinu obezbeđuje u dovoljnim količinama, naročito u ovom momentu, mi imamo dovoljne količine, koje su na raspolaganju u svim domovima zdravlja“, navodi Verica Jovanović iz Instituta "Batut".

Procenjuje se da u ovom trenutku oko 30.000 mališana još nije primilo MMR vakcinu. A vakcinacija je ključna da bi se izbeglo širenje bolesti.

“Naravno da ima dovoljno vakcina, s tim što treba da znate da je za vakcinaciju za male boginje predviđena vakcinacija dece. Bedem i procenti o kojima mi pričamo, 95% da je bedem odbrane od epidemije morbila i uopšte pojave bolesti je ako se deca u zakonskom uzrastu koji je bio do 14 godina do decembra a izmenom novog pravilnika je sad do 18, vakcinišu u obimu većem od 95%“, rekao je Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Odrasli ne treba da se vakcinišu, objašnjavaju lekari, osim zdravstvenih radnika, koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: