Makron ubedio u svoju ideju skoro sve članice EU

Francuski predsednik Emanuel Makron dobio je podršku 25 od 27 država članica EU za svoju ideju o održavanju demokratskih debata o budućnosti Evrope.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.02.2018.

09:30

Makron ubedio u svoju ideju skoro sve članice EU
Getty images

Ostalo mu je da još ubedi Mađarsku i Holandiju, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Posle prvobitnog skepticizma, Makron je sada dobio podršku 25 zemalja, a očekuje se da će debate početi u aprilu u većem broj tih država članica, rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika, prenosi Rojters.

Poljska vlada, s kojom je Makron u više navrata razmenio oštre reči otkako je izabran, a zbog pitanja kao što su vladavina prava ili imigracione kvote, nedavno je uputila pismo u kojem potvrdjuje da će se pridružiti debatama, naveo je francuski zvaničnik.

Imajući u vidu da su Poljska i Madjarska u zategnutim odnosima s mnogim zapadnim članicama EU, pristanak Varšave je znak da Makronova inicijativa funkcioniše, istakao je Makronov savetnik.

Debate bi trebalo da budu održane uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine, gde Makron namerava da spreči da evroskeptične i populističke partije steknu veću podršku u tom parlamentu, i nada se da će debata pobiti argument da je EU nedemokratska i da joj nedostaje transparentnost.

Makron, koji je vatreni evropejac, lane u maju je došao na vlast uz obećanje da će evropske institucije učiniti demokratskijim i bližim ljudima nakon što je rastući evroskepticizam doveo do britanskog glasanja za istupanje iz bloka.

Tokom francuske predizborne kampanje, Makron je rekao da će podsticati države članice EU da konsultuju svoj narod tokom šest meseci kako bi se pomoglo da se postave temelji Evrope u narednih 10 do 15 godina, a Evropljanima dala mogućnost da razgovaraju o pitanjima detaljnije nego na referendumu, na kojem treba samo da odgovore sa "da" ili "ne".

Predlog je da svaka zemlja odluči u kom obliku će konsultovati gradjane - kroz parlamentarne rasprave, onlajn ankete ili televizijske debate - i time uneti novi dašak života u proces evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: