Kosovo: Ništa od usvajanja demarkacije, nema dogovora

Skupština Kosova za sutra odložila za danas zakazanu vanrednu sednicu na kojoj je trebalo da bude ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.02.2018.

14:04

Kosovo: Ništa od usvajanja demarkacije, nema dogovora

Početak sednice je kasnio dva sata, a nakon toga je objavljeno da je sednica odložena za sutra. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao poslanicima da je optimista da će sutra demarkacija dobiti dovoljan broj glasova i da će biti konsenzusa među političkim partijama.

"Imamo dogovor da se sednica odloži za sutra u 10. Želim da prenesem poruku građanima da ćemo zajedno ići ka EU i da ćemo obezbediti perspektivu našim gradjanima. Izvršićemo obaveze onako kako građani od nas očekuju“, kazao je Veselji.

Vladajuća koalicija pre početka sednice nije uspela da obezbedi potrebnih 80 glasova kako bi se obezbedilo usvajanje zakona o ratifikaciji.

Iako je Demokratski savez Kosova najavljivao da će podržati demarkaciju, oni su to danas uslovljavali da se iz dokumenata o demarkaciji izbaci izveštaj radne grupe Špetima Bulićija koja je formirana nakon izbora Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavila je da oni neće glasati ratifikaciju ukoliko kao deo dokumenata ne bude i izveštaj komisije Bulići.

To uz odbijanje Samoopredeljenja, kao najveće stranke i Srpske liste, koja je takođe objavila da neće glasati, onemogućava obezbeđivanje dve trećine potrebnih glasova za ratifikaciju sporazuma.

Očekuje se da će se u Skupštini i među poslaničkim grupama nastaviti ubeđivanje za glasanje demarkacije, za šta se zalažu i ambasadori velike petorke i EU na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: