Srpska lista ipak ne glasa za demarkaciju

Poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu ipak neće glasati za Predlog Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.02.2018.

09:39

Srpska lista ipak ne glasa za demarkaciju
Getty images

Kosovski parlament će na vanrednoj sednici danas glasati o tom zakonskom predlogu, a deo prištinskih medija spekulisao je da će Srpska lista podržati pomenuti zakon. Navodno, nakon konsultacija sa Beogradom. Ipak, prema saopštenju SL koje je stiglo nešto kasnije, to nije tačno.

Naime, Srpska lista saopštila je danas da neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom uz poruku da će nastaviti da se bori za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaćih inostranih centara moći.

"Srpska lista neće glasatii za demarkaciju sa Crnom Gorom, uprkos lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je preneo i deo medija na srpskom" navodi se u saopštenju.

Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaći inostanih centara moći, poručuju iz Srpske liste.

Istovremeno upozoravaju Srbe na Kosovu i Metohiji da će, pored ovoga, u budućnosti verovatno biti još sličnih pokušaja da se dezinformacijama kod našeg naroda izazove nespokoj i nesigurnost, i ističu da je važno "da stojimo ujedinjeni i snažni naspram onih koji žele da nas razjedine i oslabe".

Za usvajanje zakona potrebno je najmanje 80 poslaničkih glasova.

Sporazum o demarkaciji potpisan je još krajem avgusta 2015. godine u Beču, a Priština ga nije ratifikovala zbog protivljenja opozicionih partija u prethodnom mandatu kosovskog parlamenta među kojima je i Alijansa za budućnost Kosova, aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja.

S druge strane predsednik Samostalne liberalne stranke i poslanik Skupštine Kosova Slobodan Petrović izjavio je danas da niko nema prava da izoluje građane Kosova i da će zbog toga glasati za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

"Kada je u pitanju stav SLS i moje glasanje danas u parlamentu, to je poznato od kada se govori o toj temi. Pre svega mislim da niko nema pravo da drži naše gradjane u izolaciji, to je jedno od pitanja koje je u direktnoj vezi sa slobodom kretanja. Mislim da je ovo jedini prostor gde ljudi nemaju mogućnost da putuju i da idu tamo gde im je volja i želja", kazao je Petrović za RTK2.

On je izrazio očekivanje da će danas poslanici biti na pozicijama interesa gradjana i dodao da je mnogo priča i špekulacija na ovu temu.

"Mogu da kažem da na mene niko nije uticao, niti može da utiče. Ono što nam preporučuje da damo svoj glas je da je u pitanju interes naših gradjana i da to oni od nas očekuju. Očekujem da će poslanici biti dovoljno odgovorni i da će preuzeti deo obaveza i odgovornosti zarad interesa i dobrobiti naših gradjana", rekao je Petrović.

Prema njegovoj oceni, politika koju vodi njegova stranka je odgovorna i u interesu kosovskih Srba.

"Mi smo predstavnici srpske zajednice u parlamentu i institucijama i vodimo računa o tome da srpska zajednica ima što bolje uslove života, ali svakako i svi drugi gradjani koji žive na Kosovu. Potpuno smo sigurni da je ovo je u interesu i srpske zajednice i svih drugih gradjana i to je više nego dovoljan razlog da podržimo ovaj zakon", rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: