Muškarac koji se razneo je "iz Kraljeva, odlikovan u VJ"

Crnogorska policija potvrdila tvrdnje medija da je bombu na ambasadu SAD u Podgorici bacio Dalibor Jauković, državljanin Srbije, koji se potom razneo.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

10:47

Muškarac koji se razneo je
Tanjug/AP/Risto Božoviæ

Kako su prenele podgoričke "Vijesti", Jauković je živeo u Podgorici, a rođen je u Kraljevu. On je na profilu objavio i povelju o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića iz 1999, a sudeći po njegovim objavama na Fejsbuku, bio je protivnik ulaska u NATO.

Jauković je nagrađen kao pripadnik Vojske Jugoslavije, za "izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine".

Eksplozija, za koju policija sumnja da je Jauković odgovoran, se desila oko ponoći. Kako su ranije izvestili podgorički mediji, napadač je najpre bacio bombu ka ambasadi SAD u Podgorici da bi se potom razneo.

Iz Uprave policije kazali su da je u pitanju ručna bomba - kašikara.

Američka ambasada je u saopštenju medijima navela da se napad dogodio oko ponoći i da službenici ambasade sarađuju sa policijom na identifikovanju napadača. zgrada ambasade nije oštećena.

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan Deretić izjavila je danas da je o detaljima napada na ambasadu SAD u Podgorici obavestila Specijalno državno tužilaštvo.

"Pola sata posle ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno pre samoubistva to lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najverovatnije je reč o ručnoj bombi, kašikari. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mesta i rukovodi uviđajem", objavila je Vlada Crne Gore na Tviteru saopštenje Uprave policije.

"Nema kriminalni dosije"

Dalibor Jauković, bivši oficir nekadašnje Vojske SRJ, koji je noćas bacio bombu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom izvršio samubistvo, nema kriminalni dosije, a motivi ovog incidenta se utvrđuju.

To je rečeno na konferenciji za novinare na kojoj je državni tužilac Lepa Medenica saopštila da Tužilaštvo i policija preduzimaju sve mere i radnje kako bi otkrili motiv napada, te da za sada nije utvrđeno da se radi o terorizmu.

Pomoćnik direktora policije Enes Baković je novinarima rekao da je utvrđeno da je napadač aktivirao eksplozivnu napravu M-75.

"Radi se od D. J. iz Podgorice, državljaninu Crne Gore, rođenom 1976. u Kraljevu koji nije imao ranija krivična dela. Identifikacija je urađena DNK analizom", naveo je Baković i dodao da policija u saradnji s američkom agencijom FBI proverava naloge na društvenim mrežama koje je koristio Jauković.

Baković je rekao da se preduzimaju i mere kako bi se utvrdilo da je Jauković imao saradnike.

On je rekao da u cilju zaštite istražnog postupka ne može da otkrije da li je Jauković u tom trenutku bio sam.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za obezbeđenje ličnosti i objekta Dragan Blagojević kazao je da policija garantuje bezbednost svih zaposlenih u Ambasadi SAD-a.

Blagojević je kazao da je napadač najverovatnije bombu u dvorište ambasade bacio pet-šest metara od ograde, preneli su crnogorski mediji.

Vlada Crne Gore "najoštrije osudila incident"

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila incident u kojem je, kako su saopštili, jedno lice poginulo aktivirajući eksplozivne naprave u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

Iz vlade su podsetili da su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović obišli pre podne lice mesta i posetili Ambasadu SAD.

"I tom prilikom, kao i u drugim kontaktima crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima SAD izraženo je žaljenje povodom napada i solidarnost sa SAD i istaknut je naš čvrsti stav da ovaj događaj neće i ne može pogoršati visoki stepen bezbednosti i sigurnosti diplomatskih predstavništava i ukupnu bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Nadležni organi, kako se dodaje, ulažu sve napore na rasvetljavanju ovog slučaja.

Nuhodžić je nakon sastanka u ambasadi kazao da MUP i vlada najoštrije osuđuju napad na Ambasadu SAD i izražavaju žaljenje zbog tog događaja.

"Svi nadležni organi preduzimaju sve mere kako bi slučaj rasvetlio, kao i obezbeđivanja pune sigurnosti službenika ambasade", naveo je Nuhodžić.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović rekao je da očekuje da u najkraćem roku budu rasvetljene sve okolnosti u vezi sa napadom na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazio žaljenje zbog napada i stradanja osobe koja je izvršila taj čin.

"Uz očekivanje da u najkraćem roku budu rasvetljene sve okolnosti, Brajović je iskazao uverenje da će Crna Gora i ubuduće predstavljati primer sigurne države za sve njene građane i predstavnike drugih zemalja koji u njoj borave", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: