"Još da na stomaku žene napišu 'džuboks za rađanje'"

Rešenja konkursa za slogane kampanje za povećanje nataliteta, svesno ili ne, pokazuju kako se danas gleda na ženu, ocenila je Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug, "Nedeljnik"

Četvrtak, 22.02.2018.

13:40

Tanjug, Sava Radovanoviæ

"Ne krivim one koji su slogane slali, oni su više razmišljali kako da osvoje nagradu nego kakvu reakciju ti slogani izazivaju. Ali mi nisu jasni svi oni iz komisije Ministarstva koji su ove slogane izabrali", navela je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Ona je ukazala da, kao i svaki put kad za velike probleme tražimo brza, laka i po pravilu nepromišljena rešenja, "i danas je mnogima najlakše da kažu: žene su problem, neće da rađaju decu!"

"I zato ajmo, svi u glas: 'Dosta reči, nek zakmeči!', 'Rađaj, ne odgađaj!'. Posle ovakvih slogana ne bih se iznenadila da se pojave fotografije stomaka žene sa natpisom 'Džuboks za decu' ili 'Koliko vam dece treba'", dodala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, na žene se ljute i oni što brinu o našim dušama - jer kad patrijarh Irinej poruči da su "Srpkinje dužne da rađaju decu", razmišlja li neko šta ćemo sa onim ženama koje ne svojom krivicom ne mogu da imaju decu?

"Jesu li žene bez dece loše Srpkinje? Setite se i brutalnih uvreda mitropolita Amfilohija koji u Pećkoj patrijaršiji reče da su Srpkinje čedomorke koje 'u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji'", navodi se u tekstu.

Ona je ukazala da svest o problemu postoji, kao i da moramo biti svesni da ćemo, ako krenemo odmah, rezultate videti tek u decenijama koje dolaze.

"Mi smo već isplatili sva dugovanja porodiljama koje su nam ostavili oni pre nas i danas ona ne kasne ni dan. Ali treba da omogućimo svim majkama da upišu decu u vrtiće ili da kao u razvijenim zemljama u firmama postoje prostorije u kojima će se čuvati deca dok njihove majke rade. I da objasnimo tatama da je normalno da se poslovi dele. Sistemska predvidivost, koliko je moguće, veoma je značajna. Da se zna u kakvim uslovima deca odrastaju, da što kraće vreme prođe od odluke do realizacije", navela je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da nije sporno da će država da obezbeđuje novac za podsticaje, ali sve analize pokazuju da novac nije najvažniji faktor koji direktno utiče na povećanje nataliteta, jer da je tako, najbogatije zemlje se ne bi sretale sa ovim problemom.

"Omogućićemo parovima koji nemaju druge mogućnosti besplatne pokušaje vantelesne oplodnje, povećaćemo davanja za svako rođeno dete, davaćemo novac za bebi-opremu. Moramo i da obnovimo porodilišta, da imamo moderno obrazovanje 21. veka. I plate moramo da povećavamo jer patike i mobilni za dva osnovca danas koštaju kao jedna plata. Ali da li je to dovoljno? Sigurno da nije. Ovaj problem ne može samo država da reši, moraju svi da uključe", istakla je Mihajlović.

Napominjući da žena nije mašina za rađanje dece, ona je dodala da o tome treba da brinu i oni koji na razgovoru za posao žene prvo pitaju kad ste planirali da rađate i oni što žene zapošljavaju po proporcijama, a ne po stručnosti - da se uključe svi koji žene i muškarce ne plaćaju isto za isti posao i oni koji porodilje posle porodjaja gurnu na niže radno mesto.

"I te kako da se uključe i oni koji iz sve snage rade da se ostvari 'Tijanićeva kletva': da nam ćerke budu kao Stoja, a sinovi kao zaštićeni svedoci. Oni koji klincima i klinkama neće da pokažu alternativu celulitu Kim Kardašijan. Zar je san devojke da joj majka kupi silikone za 18. rodjendan i da se uda za sportistu? Hoće li nas sa ovakvim i sličnim idolima biti više? Neće!" istakla je Mihajlovićeva i zaključila:

"Moramo da učimo, i mi i deca. Da se učimo kulturi življenja, odnosima sa drugim ljudima, da decu učimo o seksu, o ličnoj higijeni i čuvanju zdravlja kako bismo smanjili užasan broj prekinutih trudnoća ili obolelih od raka grlića materice. Druge nema, jer semafor kuca: minus 99 svakog dana! Sami izračunajte koliko nam je vremena ostalo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: