Vučić: Hvala svima, od kralja Milana do Đinđića i Nikolića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na svečanosti otkrivanja mozaika na kupoli Hrama svetog Save.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

13:34

Vučić: Hvala svima, od kralja Milana do Đinđića i Nikolića
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Kako je rekao, ovo je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih između dve crkve, dva naroda, dve države - Rusije i Srbije.

"Potekli smo iz istog plemena, otkrili istu veru, delili iste snove, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće", poručio je Vučić.

Posebno je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u ovom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova...a takođe i Sergeju Lavrovu, koji je lično došao da uveliča 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva - Milana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića", rekao je Vučić, kojin je zahvalnost uputio i "Gaspromu" koji pomaže u izgradnji hrama.

On je naglasio da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovački Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Ratovi i uvek samo ratovi i 1912, i 1914. i 1941. godine, pa zatim devedesetih zaustavljali su ovaj poduhvat, ukazao je predsednik Srbije.

"Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata", podvukao je.

"Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omoguhciti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji", zaključio je predsednik Srbije uz poruku "živelo srpsko-rusko prijateljstvo".

Pročitajte još:

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: