"Gospodine predsedniče, koliko će još dece umreti?"

Više hiljada učenika, među kojima su i oni iz škole u Floridi u kojoj se desila pucnjava, okupilo se ispred savezne skupštine u Talahasiju na Floridi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Oni traže izmenu zakona o oružju i prete da će smeniti republikance koji odbijaju da razmotre nove mere o kontroli oružja.

"Glasajte za njihov odlazak", uzvikivali su učenici, koju su se okupili nedelju dana nakon masakra, u kojem je iz vatrenog oružja ubijeno 17 učenika u školi.

Poslanici u skupštini Floride odbili su ograničenja o oružju, od kako je Republikanska stranka preuzela kontrolu nad kancelarijom guvernera i parlamentom 1999. godine, podseća AP.

Kako navodi agencija, učenici su "toplo" primljeni u Talahasiju, ali političari nisu ponudili konkretne odgovore.

Najveća želja učenika - zabrana oružja kao što je puška AR-15, koju je koristio osumnjičeni za pucnjavu u školi u Floridi Nikolas Kruz, skinuta je s dnevnog reda prethodnog dana u skupštini Floride.

"Znamo šta želimo. Želimo reformu oružja. Želimo zdravorazumne zakone o oružju...Želimo promenu", rekla je učenica Dileni Tar obraćajući se novinarima.

Prema njenim rečima, učenici su razgovarali s nekoliko poslanika, a najviše što su od njih dobili je "imaćemo vas u mislima", "tako ste jaki, tako ste snažni".

AP konstatuje da upkos odlučnosti, malo je verovatno da će studenti i oni koji ih podržavaju dobiti ono što žele - zabranu AR-15 i sličnih poluautomatskih puški.

Republikanski poslanici sve ozbiljnije govore o pojedinima ograničenjima, ali ne o potpunoj zabrani, dodaje američka agencija.

Protesti su organizovani i u Vašingtonu, a na nekima od transparenata pisalo je "Ne pucaj" i "Gospodine predsedniče, koliko će još dece umreti".

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu