"Spremite se, vreme u Evropi će postati ekstremno"/ VIDEO

Pripremite se, vreme u Evropi postaće još ekstremnije, upozorili su naučnici univerziteta Njukasl, a preneo je "Skaj njuz".

Izvor: B92, "Skaj njuz"

Sreda, 21.02.2018.

11:25

Foto: Getty Images

Kako se navodi u video-snimku postavljenom na nalogu "Skaj njuza" na Tviteru, na osnovu istraživanja koje su sproveli naučnici Njukasl univerziteta, u narednim decenijama čeka nas mnogo više vrelih talasa, mnogo više suša ali i poplava.

Podseća se da se Pariz nedavno borio sa velikim poplavama. "Ali to neće biti poslednji evropski grad koji će se naći pod vodom", navodi se u video-materijalu.

Prema prognozama naučnika, čak 85 odsto gradova u Engleskoj moglo bi da se nađu u situaciji u kojoj je bio Pariz i to do 2051. Na tom spisku je i London, a najugroženiji od "budućih" poplava je Dablin.

U međuvremenu, navodi "Skaj njuz" dalje, druge zemlje će se topiti pod talasima velikih vrućina, a najviše pogođeni mogli bi ta budu Atina, Rim, Prag i Stokholm.

Suše će pogoditi Lisabon, Madrid i ostala slična topla područja.

Sve to moglo bi da se dogodi, navodi "Skaj njuz", zbog velikih klimatskih promena i ukoliko se nešto drastično ne promen,i evropski gradovi mogli bi da postanu neprepoznatljivi, a neki delovi Evrope mogli bi da postanu i potpuno neuslovni za život

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: