Siriji preti opšti sukob: Na terenu svi protiv svih

U Siriji je došlo donovog pregrupisavanja snaga. U "igru" su se ubacili sirijski Kurdi koji su sklopili savez za Asadom da se bore protiv Turske.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 20.02.2018.

07:02

Siriji preti opšti sukob: Na terenu svi protiv svih
Ilustracija: Thinkstock

Turska, podsetimo, trenutno u sirijskom regionu oko Afrina izvodi akciju "maslinova grančica" uperenu upravo protiv sirijskih Kurda. Damask nije službeno potvrdio postizanje dogovora, ali predstavnici sirijskih Kurda jesu, uz ogradu da postoji "protivljenje dogovoru" i da bi on "mogao propasti".

O novom "savezu" pišu i sve svetske agencije ali i sirijski i turski mediji, preneo je "Jutarnji list".

Prema nekim informacijama, sirijske provladine snage trebalo je da počnu invaziju na Afrin u ponedjeljak, "u roku od nekoliko sati", kako je rečeno. Vest o savezu kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) i sirijskoga predsednika Bašara al-Asada dodatno je zakomplikovao situaciju u Siriji pa sada ispada da će se na terenu SAD- koje podržavaju Kurde, i Asad. na čijoj strani su Rusija i Iran, boriti na istoj strani, i to protiv Turske, američkog NATO saveznika.

"Jutarnji" podseća da je Ankara je ofenzivu protiv YPG-a pokrenula 20. januara jer smatra da sirijski kKurdi direktno podržavaju Kurdistansku radničku partiju (PKK) čija borba za autoniomiju Kurda u Turskoj je već decenijama trn u oku Ankare.

"maslinova grančica" bila je najavljena kao kratka akacija, ali se odužila na više od četiri sedmice i to se očito ne sviđa nikome pa je nastupilo vreme za novo preslagivanje na terenu, prenosi "Jutarnji".

Iran, kojij etakođe "upao" u igru u Siriji zagovara opciju zbližavanja sirijskog režima i Kurda, kao dve strane koje drže najveće komade teritorija u Siriji. Iran je za sada na poziciji koja "im ne zadaje glavobolje" jer se sa Asadom sukobljava samo sporadično. S druge strane, novonastala situacija zadaje glavobolje svima ostalima- i Turskoj i Rusiji i SAD-u.

Rusija se povukla iz Afrina uoči turske ofeazive, očito ne želeći da ugrozi diplomatske odnose s Ankarom, ali je to učinila nauštrb njoj prijateljskih Kurda, koji su Moslkvu optužili za izdaju. SAD takođe gubi. Budući da pomaže YPG-u, u direktnom je sukobu sa svojom NATO saveznicom.

Kurdsi pak tvrde "da mogu da sarađuju s bilo kojom stranom koja im pruži ruku pomoći u jeku varbarskih zločina i međunarodnog ćutanja". Turske vlasti s druge strane prete da su spremne da se bori sa sirijskim snagama ako ove uđu u Afrin i da ih, ako ulaze da bi zaštitile YPG, nitko neće moći zaustaviti.

Sad ostaje pitanje da li će doći do masovnog sukoba?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: