Dodik pisao Ivaniću: Šokiran sam

Banjaluka -- Za Republiku Srpsku je neprihvatljivo održavanje vojne vežbe na poligonu Manjača i korišćenje aerodroma Mahovljani, aviona A-10 i osiromašenog uranijuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Vladimir Stojković
Foto: EPA / Vladimir Stojković

To je izjavio predsednik RS Milorad Dodik.

On je u pismu upućenom članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju ove vojne vežbe NATO-a na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, prenosi RTRS.

"Šokiran sam informacijom da se u planiranom izvođenju vojnih vežbi treba koristiti avion A-10, koji ima ključno naoružanje top 30 milimetara 'Vulkan' sa municijom sa osiromašenim uranijumom, čije su negativne posledice po život i zdravlje ljudi nesagledive", naveo je Dodik u pismu.

On je podsetio da svaka doza zračenja, pa i minimalna ima kancerogeno dejstvo na zdravlje ljudi, kao i da područja koja je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom imaju mnogo obolelih od kancera, leukemije i drugih teških bolesti.

"Vama je jasno da o bilo čemu u vezi ovoga nismo zvanično obavešteni. Stoga očekujem i tražim od Vas da se prekinu dalji razgovori o ovom pitanju i spreči održavanje ove vežbe", napisao je Dodik.

Sarajevski portal Dnevnik objavio je ranije danas, pozivajući se na dokumente u koje je, kako tvrdi, imao uvid, da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum.

Zamenik ministra odbrane BiH iz Srpske Boris Jerinić demantovao je tu informaciju rekavši da se radi o laži i dezinformaciji.

strana 1 od 118 idi na stranu