"Kazali mi 'pojavio se novi detalj, nema smetnji za vizu'"

Belgijski novinar Filip Bertinšan pozdravio je to što su mu vlasti u Srbiji dale boravišnu vizu na godinu i zahvalio kolegama novinarima na brzom reagovanju.

Izvor: Beta

Utorak, 20.02.2018.

19:06

Ilustracija: Thinkstock

"Moja porodica i ja pozdravljamo brzo rešenje moje situacije zahvaljujući vama, mojim kolegama", rekao je Bertinšan na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je kazao da, iako mu je zbog cele situacije malo teško, ipak bi voleo da zahvali vlastima na tome što su mu dozvolili da živi u Srbiji i da radi svoj posao.

Bertinšan je juče oko 15 časova pozvan u policijsku stanicu, gde se pojavio sa svojim advokatom i gde mu je objašnjeno da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj i da ne postoje smetnje da dobije boravišnu vizu, a prethodno je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja pretnju po bezbednost države i građana.

Filip Bertinšan kazao je da su on i njegova porodica od prošlog aprila živeli u strahu od nekog neprijatnog iznenađenja, jer je godinu dana on predstavljao pretnju, a od juče posle podne više to nije.

On je ispričao da je prošlog proleća u razgovoru sa inspektorima BIA objasnio da svoj posao obavlja bez predrasuda i bez pristrasnosti, kao i da govori ono što misli da je prava istina.

Bertinšan je kazao da više od 10 godina izveštava o aktuelnostima iz Srbije, da se kroz svoje reportaže trudi da publici ispriča i približi šta je sve video i čuo.

"U Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana nebo se pomračilo u domenima pravne države i osnovnih prava", kazao je belgijski novinar, koji je potom citirao i deo izveštaja Evropske komisije o stanju u državama Zapadnog Balkana.

Supruga Filipa Bertinšana, Marija Janković, kazala je da se od juče cela porodica oseća malo bolje, jer su u proteklom periodu konstantno bili u strahu razmišljajući o tome šta će se dogoditi.

Ona je kazala da, bez obzira na ishod cele situacije, ipak "ostaje gorak ukus" zbog toga što je dovoljan "jedan poziv da se sve reši", a što je, kako je ocenila, kontradiktorno sa izjavom premijerke Srbije Ane Brnabić da su službenici BIA profesionalci.

Supruga belgijskog novinara kazala je da sa njim već deset godina ide na teren, da su svašta prošli i da on "beskrajno proverava sve informacije koje stavlja u članak".

Pravni zastupnik belgijskog novinara, advokat Mihajlo Pavlović, kazao je da kroz ceo postupak nisu znali nijedan razlog zbog čega mu je prvo uskraćeno pravo ostanka u Srbiji, pa potom dato, dodajući da su državni organi dužni da obrazlože na čemu temelje svoje odluke.

On je kazao da je Bertinšan već ispunjavao uslove za ostanak u Srbiji, navodeći da je "opšta karakteristika celog postupka proizvoljna primena prava iskazana na najflagrantniji način".

Šefica kancelarije Reporteri bez granica Paulin Ades Meve kazala je da bi Bertinšan morao da zna šta je motivisalo prvobitno odbijanje.

"Čini mi se da se situacija srpskih novinara svakim danom pogoršava od trenutka koji je počeo nasiljem u aprilu prošle godine", kazala je ona i pozvala srpske vlasti da ne samo javno osude sve napade na novinare, već i da kazne počinioce.

Prema njenim rečima, u Srbiji se ne poštuje pravna država i sloboda štampe, zbog čega zemlja ne ispunjava uslove da se priključi EU.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić kazao je da je danas srećan što je Bertinšan dobio šansu da ostane u Srbiji, ali da je besan zbog svega što mu se dogodilo, žalostan zato što se to dešava u Srbiji i osramoćen zato što je državljanin te zemlje.

Lekić je kazao da je boravišnu vizu Bertinšan dobio tek pošto je informacija o sazivanju konferencije za novinare na kojoj će svi govoriti o tom slučaju došla do "kabineta onoga koga pitaju za sve i koji je onda pozvao ministra unutrašnjih poslova", posle čega se pojavio taj detalj i odobren mu je boravak.

"U ovoj zemlji sve zavisi od političke volje jednog čoveka, raspolaže li on bitnom ili nebitnom informacijom... Odluku o boravku Filipa Bertinšana ne donosi nadležni organ, ni BIA, ni MUP, već jedan čovek do kojeg je u tom trenutku došla informacija. Svi građani Srbije bi morali da imaju neki link ka predsedniku da bi država mogla normalno da funkcioniše. To je taj detalj - neobjašanjiva sila koja se pojavljuje i rešava sve", kazao je Lekić.

Bertinšan u Srbiji radi deset godina za veći broj listova i medijskih kuća u inostranstvu i u braku je sa srpskom državljankom, sa kojom ima jedno dete.

Povodom slučaja belgijskog novinara Filipa Bertinšana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče na televiziji Hepi da je pozvao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, kojem je kazao da MUP, kao ni BIA, nemaju šta da rade oko novinara, sem ako nisu počinili krivično delo.

"Svi koji se bave novinarskim poslom, svi su dobrodošli i neka rade svoj posao kako hoće. Ne znam kako je to bilo u prošlosti, to će uvek biti princip u budućnosti", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: