Jovanović: Evropska "karta" Srbije - dogovor sa Albancima

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je za KTV da je dogovor sa kosovskim Albancima "evropska karta" Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

16:34

Jovanović: Evropska
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, stabilizacija Balkana presudno zavisi od sposobnosti Srbije da se promeni u odnosu prema Kosovu i BiH.

Ističe, da Srbija za "evropsku kartu" mora platiti cenu koja je jasna, "dogovor sa kosovskim Albancima oko normalizacije međusobnih odnosa i stvaranja regiona u kojem bi se marginalizovala mogućnost nekog novog sukoba."

"Nisam ja jedini čovek koji u Srbiji razume da je Kosovo nezavisno, ja tu činjenicu prihvatam i to je kao fizika. Ali, šta obavezuje druge da tu činjenicu prihvate? Ovde nikad politika nije odgovarala za ono što je bio rezultat koji za njom ostaje", kaže Jovanović.

Kako kaže, odnosi Beograda i Prištine često su žrtva unutrašnjih politika, jer je i u Beogradu i u Prištini pođednako nepopularno pokazati razumevanje za drugu stranu.

Smatra da pregovori Beograda i Prištine neće biti uspešni ukoliko Albanci na Kosovu i Srbi u Srbiji ne poprave svoje međusobne odnose.

"Mi možemo da potpišemo bilo šta, ali sa tim neko treba da živi. Ako završimo dogovore, a ne promenimo kroz te razgovore i svoja društva, onda ćemo samo nametnuti zemlji jedno rešenje koje će biti izvor novog nezadovoljstva", kaže Jovanović.

On podvlači da je Srbija upućena na Evropu i Zapad.

"Oko nas je NATO, EU - jasno je šta Srbija treba da uradi. Mi ne smemo da budemo Donjeck Evrope ili neki Kaljingrad, ruska baza ili prostor u kojem će se Rusi i Amerikanci, preko naše kičme, obračunavati zato što je tu najjeftinije", naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: