"Profil": Hrvatska policija oterala devojčicu u smrt?

Austrijski nedeljnik "Profil" objavio je veliku reportažu o sudbini izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2018.

23:32

Foto: GettyImages

U tekstu se “Profil“ posebno koncentrisao na slučaj smrti devojcice Madine, za koju njena porodica optužuje hrvatsku policiju.

Kako prenosi portal Index.hr, "Profil" nije uveren u zvaničnu verziju događaja i piše da sve dostupne informacije upućuju na to da je hrvatska policija devojčicu oterala u smrt, te da je prilično problematično što relevantni materijali o ovom slučaju nisu transparentno dostupni javnosti.

Ukazuje se da je protiv nepoznatih počinilaca podneta i krivična prijava, te da bi im u slučaju suđenja pretila kazna do 15 godina zatvora i to zbog zloupotrebe položaja, postupanja sa smrtnim posledicama i drugih razloga, ali, konstatuje nedeljnik, hrvatska policija ipak ne treba da brine.

"Uopšteno, mnogo toga u vezi sa noći kada je poginula Madina nije dokumentovano. U ključnim stvarima su to tek suprotstavljene izjave Madinine porodice i policije, iako se nadležni većinom skrivaju iza zida ćutanja", navodi "Profil" i dovodi u pitanje praksu hrvatske policije koja navodno detaljno snima granicu, ali nikad se ne mogu naći snimke koji bi bi bili loši za policiju.

"Profil" piše da sve više izbeglica svedoči o tome da ih hrvatski policajci tuku i proteruju iz zemlje pre nego što mogu iskoristiti svoje pravo da zatraže azil, a nevladine organizacije su već nekoliko takvih slučajeva i dokumentovale fotografijama modrica koje izbeglice imaju nakon što ih u Srbiju vrate iz Hrvatske.

I priča o Madininoj smrti je jedna od takvih, navodi austrijski nedeljnik i konstatuje da ništa u njoj nije definitivno dokazano, no da mnogo toga govori u korist verzije Madinine porodice, a ne zvanične verzije policije.

Hrvatska policija, pak, tvrdi da Madinina porodica nije prešla na hrvatsku teritoriju pre, nego tek posle nesreće u kojoj je voz navodno ubio devojcicu iz Avganistana. Zanimljivo je da Madinina majka Muslima ne govori engleski, pa nije jasno na kojem su jeziku s njom komunicirali hrvatski policajci, koji pak tvrde da jesu i da im je ona rekla kako Madina ima osam godina. Prema zvaničnoj verziji, Muslima se dobrovoljno s ostatkom porodice vratila u Srbiju i ostavila teško ozleđenu Madinu samu u bolnici.

Dodaje se da ni hrvatska javna pravobraniteljka Lora Vidović ne veruje zvaničnoj policijskoj verziji, te je i sama istraživala ovaj slučaj i sastavila izveštaj koji je dostavljen državnom tužilaštvu.

"Hoće li Madinina smrt biti krivični slučaj zavisi od državnog tužilaštva u Vukovaru. Ako se donese odluka o podizanja optužnice, proces bi mogao baciti svetlo na najmračnije kutke evropskog ponašanja prema pitanju migracije - kako jedna granična članica EU svake noći odlučuje o idealu pravne države i ljudskog dostojanstva", piše "Profil".

Bečki nedeljnik, takođe, navodi da mu na više pitanja upućenih hrvatskim institucijama nije odgovoreno, te se dodaje kako je Madinin leš otvorenih očiju - što potvrđuju fotografije - isporučen od strane Hrvatske njenoj porodici u Šidu, u Srbiji.

"Profil" u tekstu pominje i da nedostaje potrebna dokumentacija o tome kako je leš devojcice prešao granicu Hrvatske i Srbije, dodaje Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: