"Delo": Zbog izjave Junkera sukob na Balkanu opet moguć

U Sloveniji ne prestaju kritike upućene Žan-Klodu Junkeru zbog izjave da je uslov za prijem zemalja Zapadnog Balkana rešavanje međudržavnih sporova.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 19.02.2018.

11:54

Foto: Getty Images

Insistiranje predsednika Evropske komisije da se najpre reše granični sporovi pa onda uđe u EU deluje u početku kao razuman pristup, ali na Balkanu praksa je drugačijan - i ona znači da se onima koji se sada ne drže dogovora daje još više mogućnosti za ucenjivanje, navodi u glavnom komentaru ljubljansko "Delo".

List dodaje da je glavni problem u regionu u tom smislu Hrvatska koja, kako se navodi, ima sporove s više država bivše SFRJ, uključujući i Sloveniju.

Vodeći slovenački list takođe navodi i da nova strategija EK o uslovljavanju članstva prethodnim rešenjem bilateralnih problema može u regionu da izazove nestabilnost, a to je, kako dodaje "Delo", upravo suprotno od onoga šta želi Junker.

"Insistiranje da države Zapadnog Balkana srede svoje pogranične sporove pre pridruživanja nosi sa sobom upravo ono što Junker i Komisija ne žele, a to je 'uvoz' nestabilnosti iz regiona u celu EU", navodi "Delo" i dodaje da bi Komisija, ako želi stabilnost na Balkanu, najpre morala da uloži sve svoje napore da Hrvatska, koja ima nerešene sporove i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, arbitražnu presudu o granici sa Slovenijom i sprovede.

U suprotnom, navodi "Delo", Junker bi mogao doživeti da na Balkanu opet dođe do konflikata kao u devedesetim godinama prošlog veka, piše slovensko "Delo", te u komentaru zaključuje da je "u Piranskom zalivu, ali i drugde, na vagi vladavina prava u EU", preneo je hrvatski portal Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: