Srbi u Hrvatskoj se požalili pa im odgovorio Jandroković

Srpsko narodno vijeće objavilo Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, u kojoj navodi da su ta prava unazađena. Odgovorio im predsednik Sabora: Sve vam je u zakonu.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 19.02.2018.

07:13

Srbi u Hrvatskoj se požalili pa im odgovorio Jandroković
Foto: Getty Images

Prema ocenama SNP-a, u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 tačaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena, preneo je "Jutarnji list".

Međutim, na njihove zahteve reagovao je predsednik Sabora Gordan Jandroković. "Oni mogu slati zahteve kakve žele, ali parlamentarna većina će odlučiti o tome šta je ispravno, a što ne", rekao je on.

On u tačkama koje su sačini predstavnici SNP-a ne vid9i ništa što do sada već nije implementirano u hrvatskim zakonima. "Postoje zakoni, postoje mere koje je donela hrvatska vlada. Treba se držati onoga što je dogovoreno, treba se držati zakona i prava koja imaju manjine u Hrvatskoj i to je rešenje", rekao je Jandroković za HRT.

Jutarnji je preneo i delpove Izjave SNPA, u kojoj se navodi na šta se SRbi u Hrvatskoj "žale".

Naime, SNP navodi da su prava koja su "obnovljena, neretko predmet novih osporavanja, a položaj osiguran međunarodnim sporazumima, poput Erdutskog sporazuma i Pisma namere, Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima također se nastoji narušiti".

"Zato nam i u narednom razdoblju predstoji borba za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena. To bi trebalo da delimo sa svim demokratskim organizacijama, jer je to ujedno i borba za demokratsku Hrvatsku," ističe se u Izjavi koju je preneo "Jutarnji list".

Između ostalog, još se ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te se očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend i u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim obavezama počnu sprovoditi politiku zapošljavanja pripadnika srpske zajednice, "ponovo donesu, ali ovaj put i sprovedu, akcioni plan o zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina."

"Institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu sa njihovim posebnim osnivačkim izvorištima – dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namera. Takođe, u što skorije vreme trebalo bi završiti povratak imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SPD Privrednik," stoji u 12. tački Izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: